Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Daikin Airconditioning Belgium en is dus niet geschreven door Livios.

Daikin ondersteunt jongeren in hun opleiding met de VRV trainingsstand

Jongerentewerkstelling is momenteel een brandend actueel onderwerp. Heel wat nieuwsitems worden gewijd aan dit thema en specifiek aan de problematiek rond de jongerenwerkloosheid. Als mogelijke oorzaak voor de huidige negatieve trend wordt er gewezen naar de waargenomen kloof tussen de praktijk en wat men op school aangeleerd krijgt. Vaklui vinden moeilijk jonge afgestudeerde krachten door het gebrek aan praktijkervaring vanuit de school. Daikin tracht hier verandering in te brengen door de praktijk dichter bij de studenten te brengen.

Al jaren ontvangt Daikin stagiaires om hen de praktijkervaring mee te geven die ze als student vaak missen. Jaarlijks behoort, naast het theoretische gedeelte, ook een praktische proef tot de opdrachten van de stagiaires. Dit jaar is het de beurt aan Matthias Van Goethem, laatstejaarsstudent aan de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen (opleiding Elektromechanica | Klimatisering) die met fierheid zijn eindwerk voorstelt.

Voor het praktische gedeelte van dit eindwerk koos hij ervoor om te werken rond de revolutionaire technologie van het variabele koelmiddelvolume (VRV). Dit systeem werd door Daikin in 1982 uitgevonden, en is nu al aan zijn vierde generatie toe. Het VRV-systeem staat garant voor het ultieme klimaatcomfort, energierendement en -regeling. Voor de buitenunit werd gekozen voor een VRV unit met warmterecuperatie, ook gekend onder de term « heat recovery ». Dit buitenunitsysteem maakt het mogelijk om gelijktijdig te verwarmen en te koelen met één systeem. In tegenstelling tot de standaard VRV warmtepomp installatie die over twee leidingen beschikt, heeft het « heat recovery systeem » drie leidingen. Deze additionele derde leiding zorgt voor gratis warmte terugwinning door warmte over te brengen van ruimtes waar gekoeld moet worden naar ruimtes die verwarmd moeten worden. Op deze manier optimaliseert het systeem energie-efficiëntie door warmte in het gebouw te hergebruiken.

Matthias ontwikkelde, in nauwe samenwerking met zijn mentor bij Daikin Gunter Degreef, een VRV trainingsstand. Hierbij werd een VRV systeem met binnen- en buitenunit gemonteerd op een hiervoor speciaal ontworpen mobiel frame. Het toestel is volledig operationeel en maakt het mogelijk om de werking van het systeem te begrijpen en te controleren. Alle parameters kunnen gecheckt en geanalyseerd worden en men kan in werkelijkheid zien hoe het concept van « heat recovery » werkt en hoe de warmte door het toestel wordt hergebruikt. Verder laat de trainingsstand het toe om fouten in het systeem te steken, zodat men aan de hand van verschillende parameters kan achterhalen wat er juist misloopt en hoe men dit kan oplossen.

Gunter Degreef werkt al jaren mee aan de opleiding van de studenten en draagt dit ook hoog in het vaandel. Daarom werd ook besloten dit ontwerp aan de AP Hogeschool te schenken. Door de lange levensduur van de installatie zullen vele studenten jarenlang via allerlei labo-oefeningen op het toestel de werking ervan onder de knie krijgen, fouten leren opsporen en probleemoplossend te werk kunnen gaan.

De jury van de AP Hogeschool beoordeelde op 20 juni alle eindwerken van de studenten. De prijzen werden ondertussen ook reeds uitgereikt en Matthias won met zijn VRV trainingsstand de eerste prijs!

Klik hier voor meer informatie over het VRV-systeem, of surf naar deze site.  

Wat schreef de Livios-redactie over hernieuwbare energie?