Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Daikin Airconditioning Belgium en is dus niet geschreven door Livios.

Stassano en Daikin zorgen samen voor een zorgeloze toekomst

Daikin Altherma LT warmtepomp binnenunit

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

Daikin Altherma LT warmtepomp buitenunit

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

Intuïtieve Daikin thermostaat

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

Frans Goeminne en Peter Borgers

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

In het aangename stadje Eeklo, ergens tussen Gent en Brugge, bevindt zich de gloednieuwe residentie Stassano. Vlakbij het stadscentrum, maar toch in een groene omgeving, bevinden zich vier woonblokken met elk 13 moderne en milieuvriendelijke assistentiewoningen, uitgerust met de Daikin warmtepomptechnologie. En ook de voorbereidingen voor een vijfde blok zijn al getroffen.

Vanuit de problematiek rond de vergrijzing en het gebrek aan kwalitatieve assistentieflats besloot Frans Goeminne, zaakvoerder van n.v. Govado Immo-Bouw, als privépersoon een groep van assistentiewoningen te bouwen. In 2007 begonnen de eerste plannen van de site vorm te krijgen. Zes jaar later gingen de bouwwerken effectief van start.

Dit ambitieuze project betreft de ontwikkeling van vijf eigentijdse assistentiewoningen met een eigen invulling en inplanning naargelang de noden van de bewoners. Het gaat om erkende woningen, wat de garantie op zorg en kwaliteit biedt. De klemtoon ligt op energiezuinigheid en betaalbaarheid, zonder daarbij in te boeten op het vlak van kwaliteit, duurzaamheid en comfort voor de bewoners.

Stassano’s geheim om aan deze criteria met glans te voldoen? De keuze voor de warmtepomptechnologie van Daikin. Deze verwarmt en voorziet de woning van sanitair warm water.

Na uitgebreid studiewerk waarbij alle systemen op de markt met elkaar vergeleken werden, werd gekozen om de woningen uit te rusten met de Daikin Altherma Lage Temperatuur warmtepomp[1] . Deze lucht/water warmtepomp werd in een semi-centraal systeem geplaatst, waarbij één warmtepomp twee woningen bedient en dit in combinatie met vloerverwarming. “Dankzij de vloerverwarming zijn er geen radiatoren meer nodig, wat een aanzienlijke plaatsbesparing oplevert. De geluidsstille Daikin-warmtepomp werd handig ingepast in een ruimte in de gang tussen twee woningen”, aldus Peter Borgers, Business Development Manager bij Daikin. Elke woning beschikt over een intuïtieve Daikin thermostaat waardoor de bewoners hun verwarming zelf zeer nauwkeurig kunnen regelen.

Daarenboven werken de Daikin-warmtepompen energiezuinig en milieuvriendelijk, een belangrijke troef om in regel te zijn met de steeds strengere energieprestatie-eisen. Zo mag, volgens de regelgeving van 2015, het E-peil voor nieuwe woningen maximaal E60 bedragen en dient een minimum hoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen te worden gebruikt. Daikin en Stassano gaan nog een stapje verder dan deze opgelegde normen. Ondermeer dankzij de hoge seizoenprestatie van de Daikin Altherma Lage Temperatuur voldoen de woningen, met een E-peil van E42, nu al ruimschoots aan de EPB regelgeving van 2016 (max. E50).

“De technologie van Daikin past perfect in het energiezuinige en kwalitatieve concept dat wij willen aanreiken. De compacte en makkelijk te integreren warmtepomp zorgt voor een maximaal woon- en leefcomfort. En dankzij de energiezuinigheid van het systeem besparen we nu tot 35% uit aan stookkosten ten opzichte van een gasketel”, besluit Frans Goeminne tevreden.

[1] Meer bepaald werd er gekozen voor buitenunit ERLQ008CV3 met binnenunit EHVX08S18CB3V, die geplaatst werden door G. Claeys n.v.

Wat schreef de Livios-redactie over hernieuwbare energie?