Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Daikin Airconditioning Belgium en is dus niet geschreven door Livios.

Ga voor een Daikin totaaloplossing dankzij systeemcombinaties.

Daikin Vloermodel

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

Daikin Altherma Integrated

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

Daikin buitenunits

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

Warmtepompen kennen de laatste jaren een enorme opmars. Zeker bij nieuwbouw is deze klimaatregelingsoplossing zeer populair. Ook het gezin Christiaen besliste om in een warmtepompinstallatie te investeren.

Nicky en haar man kochten een stuk grond in de Oost-Vlaamse provincie Zulte, braken de bestaande woning die erop stond af en begonnen in 2011 met de bouw van hun alleenstaande woning. Het huis werd volledig conform de huidige regelgeving gebouwd en beschikt over een K-waarde van 42 en een E-peil van 43.

Daikin totaaloplossing

Om aan hun verwarmingsbehoefte te voldoen koos het gezin voor een Daikin totaaloplossing: Voor de verwarming én koeling van de benedenverdieping alsook de productie van het sanitair water werd gekozen voor de Daikin Altherma Lage Temperatuur Integrated warmtepomp , dé referentie als het op lucht-water warmtepomptechnologie aankomt. De slaapkamers, daarentegen, worden verwarmd met behulp van een lucht-lucht warmtepomp . Door beide systemen te combineren, doet de Daikin Altherma Lage Temperatuur het grote werk, terwijl voor de finetuning de lucht-lucht warmtepompen worden ingeschakeld zodat in elke kamer snel de juiste temperatuur wordt bereikt.

Benedenverdieping: lucht-water warmtepomp Daikin Altherma Integrated

De Daikin Altherma Lage Temperatuur Integrated warmtepomp bestaat uit een compacte invertergestuurde buitenunit en een binnenunit.

De buitenunit werd aan de hand van een inkeping in het terras mooi geïntegreerd in het geheel en vervolgens mooi weggewerkt met beplanting zodat deze niet zichtbaar is vanaf de tuin. Deze buitenunit onttrekt haast onhoorbaar warmte aan de buitenlucht en stuurt deze naar de binnenunit. Doordat de woning goed geïsoleerd is, werd gekozen voor een binnenunit van 8kW[1] met een geïntegreerde boiler van 260liter. Omwille van zijn strakke, plaatsbesparende design, kon deze perfect in de bergruimte worden geïntegreerd naast de diepvriezer.

De warmtepomp werd op de benedenverdieping, zo’n 96m², aangesloten op de vloerverwarming. Er werd voor dit type verwarming gekozen enerzijds uit esthetische overwegingen – zo zijn er immers geen radiatoren zichtbaar – en anderzijds omwille van het comfort: de ruimte heeft steeds een constante temperatuur. En aangezien hun vloerverwarming ook kan koelen is dit zowel in de winter als in de zomer het geval.

“Ons huis is volledig zuidelijk gericht, met veel glas. In de zomer kunnen de temperaturen binnen bijgevolg ook hoog oplopen, zelfs met onze zonnewering. Doordat onze vloerverwarming ook kan koelen wordt de ruimte nooit warmer dan 22 à 23°C. Zeer aangenaam, zeker voor onze tweelingdochters van drie jaar die nog geen hitte kunnen verdragen.”, aldus bewoonster Nicky.

Bovenverdieping: Daikin lucht-lucht multi-split warmtepomp

Om flexibel te kunnen omgaan met de klimaatregeling werd er op de bovenverdieping gekozen voor de uiterst compacte lucht-lucht warmtepomp Multisplit. In de drie slaapkamers en de logeerkamer werden eenvoudig te installeren en compacte vloermodellen geïnstalleerd. In de badkamer werd gekozen om te werken met vloerverwarming, om steeds een aangename temperatuur te garanderen.

Kostenplaatje

Het totale elektriciteitsverbruik van het gezin (inclusief de verwarming, elektrische poort,…) bedraagt zo’n 9.000kwh op jaarbasis.

Hieronder een korte samenvatting wat betreft de prijs van de volledige installatie (prijzen zijn exclusief BTW en installatie):

Daikin Altherma Integrated LT lucht/water warmtepomp: (8KW + boiler 260L)      

Buitenunit ERLQ008CV3 8KW                          € 2850

Binnenunit EHVX08S18CB3V                           € 3472

Daikin lucht/lucht multi-split warmtepomp:

Buitenunit R410A + 4MXS80E                          € 3085

Vloermodel FVXS25E                                       € 523 (x4)

De volledige installatie gebeurde door de firma Veko Technics

Contacteer hier een installateur uit uw buurt voor een concrete berekening van de kostprijs van uw project.

Daikin adviseert u bij uw keuze voor het meest efficiënte verwarmingssysteem voor uw specifiek project. Klik hier en ontdek welke Daikin warmtepomp oplossing het best past bij uw project.

 [1] Voor moeilijker te isoleren woningen biedt Daikin toestellen aan met vermogens van 11 tot 16 kW die elke koude winter aankunnen

Wat schreef de Livios-redactie over hernieuwbare energie?