Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Daikin Airconditioning Belgium en is dus niet geschreven door Livios.

Haal heel het jaar door voldoende energie uit de grond dankzij de Daikin geothermische warmtepomp

Aardwarmtekorven

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

Daikin Altherma Geothermische warmtepomp + Buffervat 500l

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

Annelies en haar man vormen, samen met hun drie kinderen, een jong gezinnetje. Ze wonen in een ruime alleenstaande woning in Alken en verwarmen deze met een geothermische warmtepomp van Daikin.

Onder geothermie verstaat men de energie die in de vorm van warmte in de aarde zit. Geothermische systemen worden aan een warmtepomp gekoppeld en leveren zo de nodige energie om de woning te verwarmen en te voorzien van sanitair warm water.

Keuze voor geothermische warmtepomp van Daikin

Na voldoende informatie te hebben ingewonnen bij de vakmensen van Daikin besliste het gezin zo’n drie jaar geleden om een geothermische warmtepomp te installeren. Verschillende factoren hebben deze keuze beïnvloed.

“We hebben eerst en vooral gekeken naar het rendement, dit ligt voor een geothermisch systeem hoger dan bij bijvoorbeeld een lucht/water warmtepomp. In Alken is de grond ook redelijk vochtig, wat een positief effect heeft op het rendement.” verduidelijkt Annelies. “Een andere belangrijke troef van geothermie is dat het een stabiele warmtebron is.”

Het gezin haalt heel het jaar door voldoende energie uit de grond om te voorzien in hun sanitair warm water en de verwarming. Zowel de boven- als de benedenverdieping is voorzien van vloerverwarming, ideaal om te werken met lage temperaturen.

“Het feit dat de buiteninstallatie onder de grond zit, is ook een absoluut pluspunt. Ik kan iedereen een systeem zoals het onze aanraden, in het bijzonder mensen die geen buitenunit zichtbaar wensen te hebben.” aldus een tevreden gebruiker.

Onzichtbare buiteninstallatie

Om de aardwarmte te gebruiken wordt er in dit geval gewerkt met aardwarmtekorven van Henco (zie tekening). Deze korven halen het warmtevermogen uit de aarde en nemen deze warmte op in vloeistof die door de buizen naar de warmtepomp loopt. Het is deze warmte die gebruikt wordt voor de verwarming van de woning en het sanitair warm water.

Het aantal warmtekorven is afhankelijk van het nodige vermogen waarmee men de woning op het gewenste binnenklimaat brengt. Voor deze woning werden twaalf aardwarmtekorven van 1 meter diameter en een hoogte van 2 meter gekozen. Deze korven werden eenvoudig ingegraven in de tuin, een meter onder het maaiveld. De grond boven op de korf kan gewoon gebruikt worden als tuin, zodat men niet eens merkt dat er korven zijn.

Compacte binnenunit

De energie die de korven uit de grond halen, wordt via de leidingen getransporteerd naar de geothermische warmtepomp die in de kelder werd geplaatst. Deze bijzonder compacte binnenunit met geïntegreerde watertank werd mooi weggewerkt in de ruimte. Bijkomend werd ook een buffervat van 500 liter geplaatst om heel het gezin van voldoende sanitair warm water te voorzien.

Kostenplaatje

De investeringskost van een geothermische warmtepomp ligt hoger dan de meeste andere systemen, maar dat weegt niet op tegen de voordelen. Door het hoge rendement is deze kost op termijn terugverdiend en daarenboven zijn het erg duurzame systemen met zeer lage werkings- en onderhoudskosten. 

Het totale elektriciteitsverbruik van het gezin (inclusief de verwarming, elektrische poort,…) bedraagt zo’n 9.000 kwh op jaarbasis.

Hieronder een korte samenvatting wat betreft de prijs van de installatie (prijzen zijn exclusief BTW, aardwarmtekorven en installatie):

Daikin Altherma Geothermische warmtepomp: (10KW)

Binnenunit : EGSQH10S18A9W : €  9320 excl. btw

De volledige installatie gebeurde door de firma Wittendorp BVBA.

Contacteer hier een installateur uit uw buurt voor een concrete berekening van de kostprijs van uw project.

In dit geval werd gekozen voor geothermie aan de hand van aardwarmtekorven, men kan echter ook kiezen voor een horizontaal of verticaal systeem met diepte boringen.

Daikin adviseert u bij uw keuze voor het meest efficiënte verwarmingssysteem voor uw specifiek project. Klik hier en ontdek welke Daikin warmtepomp oplossing het best past bij uw project.

Klik hier om de Daikin brochures te downloaden.

Wat schreef de Livios-redactie over hernieuwbare energie?