Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Daikin Airconditioning Belgium en is dus niet geschreven door Livios.

Je huis stapsgewijs en duurzaam inrichten dankzij de moduleerbare technologie van Daikin

Daikin Altherma Integrated Solar Unit

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

Daikin Altherma Integrated Solar Unit

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

Daikin wandmodel

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

In 2013 koopt Maxime een open ruwbouw om zelf verder af te werken. Terwijl hij bij zijn ouders blijft inwonen, start de jongeman met de nodige aanpassingswerken. Eind 2015 betrekt hij zijn viergevelwoning. Enkel het gelijkvloers is afgewerkt, maar dat volstaat ruimschoots. Ondertussen werkt Maxime stap voor stap verder. De bovenverdieping moet nog ingericht worden en extra energiebronnen dienen nog toegevoegd te worden als aanvulling op het bestaande verwarmingssysteem. Als Daikin-technicus doet Maxime uiteraard een beroep op de technologie waarvoor zijn werkgever bekend is.

Twee duurzame verwarmingssystemen en een step-by-step-installatie

Voor het gelijkvloers koos Maxime voor de combinatie van vloerverwarming en een lucht-waterwarmtepomp, de Daikin Altherma Integrated Solar Unit (ISU). Op de bovenverdieping zal hij op termijn een Daikin lucht-lucht Multisplit warmtepomp plaatsen. Kortom, er zullen twee los van elkaar staande verwarmingssystemen worden geïnstalleerd. Dat is efficiënt en voordelig en Maxime kiest zelf het moment waarop hij dat doet. Als hij tijd vrij heeft, plaatst hij de aanvullende onderdelen op het reeds geïnstalleerd systeem.

Op de benedenverdieping: lucht-waterwarmtepomp Daikin Altherma Integrated (ISU)

Met deze technologie kan hij niet alleen zijn benedenverdieping van 94 m² verwarmen (slaapkamer, badkamer, inkomhall, keuken, eetkamer en salon), maar ook sanitair warm water produceren.

De lucht-waterwarmtepomp Altherma Integrated ISU heeft een hoog rendement en een laag CO2-emissiegehalte, aangezien het grootste deel van de energie uit de buitenlucht wordt gehaald. In tegenstelling tot een klassiek verwarmingssysteem zijn de uit de omgevingslucht gehaalde calorieën een onuitputbare en gratis bron van energie. Voor een nieuwbouw die beantwoordt aan de laatste isolatienormen, is dit een ideale manier om te verwarmen en te koelen op een weinig energieverslindende manier.

Om het maximum uit het systeem te halen koos Maxime voor de combinatie met vloerverwarming. "Door het grote verwarmingsoppervlakte kan ik de installatie op lage temperatuur laten draaien. De warmte is niet alleen aangenamer en goedkoper, ik kan bovendien de woning tijdens de zomer koelen," aldus de jongeman.

Wat bij Maxime de doorslag gaf voor de keuze voor deze warmtepomp, is de modulariteit ervan. "Je kunt er aanvullende energiebronnen aan toevoegen, zoals een verwarmingsketel of zonnepanelen. Het voordeel is dat je in fases kan werken volgens de behoeftes, de tijd en de middelen. Zo ben ik van plan om deze zomer zonnepanelen aan te sluiten op mijn systeem."

De andere grote troef van dit systeem is zijn aanpasbaarheid waardoor je zelf je prioriteiten kunt bepalen. "Als de zonnepanelen te veel energie produceren, dan wordt die opgeslagen in de opslagtank van 500 liter. Zodra nodig, haalt het systeem de opgeslagen energie terug om ze bijvoorbeeld naar de vloerverwarming te sturen.”

De buitenunit werd op de achtergevel aan de kant van de garage geplaatst. De binnenunit staat in de garage.

Op de bovenverdieping: Daikin lucht-lucht Multisplit warmtepomp

Later zal Maxime de eerste verdieping van 85 m² (vier kamers en een badkamer) aanpakken en er een Daikin lucht-lucht Multisplit warmtepomp installeren. Op de buitenunit worden de verschillende binnenunits aangesloten. Maxime gaat voor vier moderne en discrete wandmodellen in de slaapkamers en één exemplaar voor het gelijkvloers om de woning snel op de gewenste temperatuur brengen (zowel wat betreft koeling als verwarming). Elke unit werkt afzonderlijk volgens het lucht-luchtprincipe en is apart instelbaar met de handige bediening.

Praktisch detail: de binnenunits hoeven niet gelijktijdig geplaatst te worden. Handig voor wie met een beperkt budget werkt of zijn project over langere tijd spreidt, zoals Maxime.

Kostenplaatje:

Maxime woont nog maar vier maanden in zijn huis. Een schatting van zijn globale jaarlijkse stroomverbruik (inclusief verwarming) is dus nog niet mogelijk. Bovendien zal zijn verbruik nog dalen dankzij de hernieuwbare energie uit de zonnepanelen die hij deze zomer gaat installeren.

Hieronder de totale installatiekost van het systeem dat Maxime uiteindelijk zal plaatsen (exclusief btw, plaatsing en zonnepanelen):

Lucht-waterwarmtepomp Daikin Altherma ISU: (8 kW + boiler)

  • Buitenunit: ERLQ008CV3: € 2.850
  • Binnenunit: EHSH08P50A: € 4.610
  • Warmwatertank geïntegreerd in de buitenunit              
  • Kamerthermostaat: EKRUCBL1 € 120

 Daikin lucht-lucht Multisplit warmtepomp:

  • Buitenunit: 5MXS90E: € 3.352
  • Wandmodel (4 units): FTXJ25-LW € 450/kamer
  • Wandmodel (1 unit op gelijkvloers): FTXJ35-LW € 539/kamer

Contacteer hier een installateur uit uw buurt voor een concrete berekening van de kostprijs van uw project.

Daikin adviseert u bij uw keuze voor het meest efficiënte verwarmingssysteem voor uw specifieke project. Klik hier en ontdek welke Daikin-warmtepompoplossing het best past bij uw project.

Wat schreef de Livios-redactie over hernieuwbare energie?