Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Daikin Airconditioning Belgium en is dus niet geschreven door Livios.

Daikin Altherma in 2009: monobloc en hogere watertemperaturen

Altherma Monobloc

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

Nieuw in 2009 voor het Altherma-systeem van Daikin is de Monobloc-uitvoering en de HT-versie die water kan opwarmen tot 80°C, en dus een alternatief is voor klassieke verwarmingssystemen.

De Altherma HT vervangt de bestaande ketel op mazout of gas terwijl de al aanwezige hogetemperatuurradiatoren mogen behouden blijven. Altherma HT warmt het water op tot dezelfde temperatuur als de traditionele verwarmingssystemen, maar dan op een veel energiezuinigere manier. Voor 1 kilowatt verbruikte elektriciteit worden er 3 à 4 uitgehaald.

Monobloc
Bovendien is sinds dit jaar de Altherma verkrijgbaar in een monobloc-uitvoering, een lucht-water warmtepomp zonder koeltechnische leiding die ook door elke verwarmingsinstallateur kan geplaatst worden. Tot voor kort was er enkel de indoor-outdoor Altherma, met apart binnen- en buitentoestel. Dankzij de monobloc-uitvoering spaart men dus binnenshuis ruimte uit.

Net zoals de traditionele Altherma kan de monobloc worden aangesloten op een solar kit. Hierdoor is het mogelijk om zonne-energie te gebruiken voor de opwarming van sanitair warm water. Wanneer de zonne-energie niet volstaat om het water op de gewenste temperatuur te brengen, springt de warmtepomp bij.

De monobloc is verder voorzien van een anti-vriesfunctie: de hydraulische onderdelen zijn goed geïsoleerd en het systeem is voorzien van software die de pomp en/of back-up heater activeert zodat de watertemperatuur niet onder het vriespunt kan dalen.

Altherma in het kort
Daikin Altherma heeft een nominale verwarmingscapaciteit tussen 5,75 en 16 kW, goed voor ruimtes tot 200 à 250 m². Daarnaast neemt Altherma ook de productie van het sanitair warm water voor haar rekening. Een bijkomende module draagt via een warmtewisselaar warmte over aan het sanitair water. Dit water wordt aan 55°C gebufferd in een boiler (capaciteiten van 150, 200 of 300 liter). Een bijkomend elektrisch verwarmingselement verhit het water af en toe tot een temperatuur van 70°C. Door deze hoge opwarming krijgt de legionellabacterie geen kans om zich te ontwikkelen.

Kom het volledige gamma warmtepompen ontdekken tijdens Batibouw (Paleis 12, stand 411)