Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Koramic en is dus niet geschreven door Livios.

Renovatie Voor & Na: Groener dan een groendak

Foto: Koramic
Foto: Koramic
Foto: Koramic

Project Beveren

De bestaande toestand

Een relatief recente woning in goede staat. 

De opzet

De eigenaar, een aannemer, die vooral wind- en waterdichte ruwbouwprojecten realiseert, wou zonnepanelen voor de opwekking van elektriciteit plaatsen. Zijn motivatie? De oriëntatie van het zuidgerichte dakvlak was ideaal, de investering betaalt zichzelf snel terug dankzij de subsidies en groenestroomcertificaten, en hernieuwbare energie is vandaag een must.

De ingrepen

Na een verkenning van de markt ging de voorkeur naar KoraSun fotovoltaïsche panelen. De eigenaar koos daarmee in de eerste plaats voor vertrouwen. De panelen worden in België vervaardigd, wat een stevige kwaliteitsgarantie betekent.
De installateur van de panelen heeft een specifieke opleiding achter de rug en werkt alleen met lokaal gefabriceerde en goedgekeurde onderdelen. Alles wordt ook grondig bestudeerd.

Zo werd een bepaald deel van het dak niet bedekt met panelen omdat daar de schaduw van de schoorsteen het rendement zou aantasten. Verder vond de eigenaar het uitzicht belangrijk. De zonnepanelen zijn geïntegreerd in de dakpannen en daardoor nagenoeg onzichtbaar. 
Dat blijkt telkens als hij gasten ontvangt aan het zwembad. Wie niet weet dat er panelen zijn geïnstalleerd, gelooft dat amper. Om de panelen te kunnen integreren, werden de bestaande kleidakpannen vernieuwd. Dat kwam de eigenaar goed uit, omdat hij al meerdere keren stormschade had gekend.

De nieuwe pannen hebben dezelfde antracietzwarte kleur als de vroegere dakbedekking, maar zijn groter. Een interessant gegeven, aldus de aannemer, want de belangrijkste kostenpost in de bouw en renovatie blijven de werkuren. Omdat dakbedekkingswerken sneller geklaard zijn met grotere pannen, levert dat dus een besparing op. De panelen zorgen sinds de installatie voor een mooie opbrengst aan elektriciteit. Met ruim 50 m² aan panelen wekt de woning maar liefst 5.600 kWh per jaar op. De eigenaar bekijkt momenteel de mogelijkheid om het zwembad te verwarmen met een warmtepomp.

De toekomst wordt hernieuwbaar.

Meer renovaties van Wienerberger bekijken?  Download hier de renovatiegids.

“Een goed geïsoleerd dak is één van de eerste stappen op weg naar een energiezuinige woning. Speciale onderdakfolies beschermen uw dakisolatie tegen water, stof, wind, stuifsneeuw en afdruppelend condensatievocht.”

“Esthetiek en energie: plaats fotovoltaïsche panelen die perfect geïntegreerd zijn in de dakpannen.”

Materiaalkeuze
dak: Koramic Migeon Actua, Antraciet met KoraSun geïntegreerde fotovoltaïsche zonnepanelen

Wat schreef de Livios-redactie over dak?