Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Dewaele Woningbouw en is dus niet geschreven door Livios.

Mooi samenspel van contrasten

Puur wit en een warme houten vloer, een gesloten voorgevel en een achtergevel met vrij zicht op de tuin… het huis van de familie Berteloot zit boordevol contrasten, maar weet die wel zonder enige spanning tot een harmonieus geheel te verenigen. Het huis moest mooi zijn, maar tegelijk ook praktisch en volledig afgestemd op hun gezinsleven.

Tweede keer goede keer

Dit bouwproject was niet de eerste woning van het gezin, en dat maakte dat ze goed wisten wat ze wel en niet wilden. Sam: “Het vergemakkelijkt de dingen wel. Onze familie was bovendien compleet, dat maakt dat we het aantal kamers, badkamers, tafelplaatsen… helemaal op onze situatie konden afstemmen.”

Om hun stijl vorm te geven, bladerden ze in woonmagazines. De woningen die ze daar eruit pikten omdat ze hen aanspraken, bleken toevallig altijd van de hand van architecte Kathy. Het was ook via haar dat ze terecht kwamen bij houtskeletbouw. “We hadden in eerste instantie eerlijk gezegd niet de intentie om met houtskeletbouw te werken, simpelweg omdat we het niet zo goed kenden. Maar toen we hoorden over de voordelen, was de keuze snel gemaakt.” Onder meer de snelheid van bouwen én de vrijheid op vlak van architectuur wogen voor hen door.

Elke ruimte zijn rol

Kathy tekende een eenvoudig volume met doordachte uitspringende delen en doorkijkjes. De gevel is vrij gesloten – met enkel bovenaan een lange raampartij – en een strakke witte bepleistering. De grote donkere houten voordeur brengt warmte. Achteraan is de woning dan weer helemaal opengewerkt: de leefruimte geniet van overvloedig daglicht dankzij een immense raampartij van boven tot beneden. Bovendien is er boven een vide, waardoor ook van bovenaf licht in de living valt. Ook de keuken bevindt zich achteraan de woning en zit nog wat dieper in de tuin. Ook hier weer een grote glaspartij met zicht op het groen.

 In huis bepaalde vooral het praktische aspect de indeling. “Een huis moet voor ons mooi, maar praktisch zijn. Open ruimte was belangrijk, maar ook voldoende kamers en een vergader- en bureauruimte om te werken en mensen te ontvangen.” En er werd ook naar de toekomst gekeken. Elk kind kreeg zijn kamer en er zijn twee badkamers voorzien, voor het moment dat de kinderen groter worden. Andere functioneel goed doordachte concepten zijn bijvoorbeeld de linnenkoker in de badkamer die rechtstreeks uitkomt in de wasplaats, en de wasmachines die hoger geplaatst werden, puur om ergonomische redenen. Elke ruimte en de circulatie in huis zijn goed doordacht en spelen hun rol in het gezinsleven.

Voel je thuis

Voor de inrichting was het vooral de vrouw des huizes die haar gevoel voor stijl liet blijken. De inrichting is vaak contrastrijk, maar nergens botst het. Zo werd de keuken zeer puur en wit gehouden, met strakke donkere vloertegels. De leefruimte, die in de keuken doorloopt, is dan weer veel warmer aangekleed, met een vloer van brede houten planken en een gezellige zithoek in warme kleuren. Het maakt dat de twee ruimtes mooi afgebakend zijn voor hun functie, terwijl het grootse ruimtegevoel behouden blijft. Ook voor de bovenverdieping is wit de basiskleur, in contrast met de warme houten trap.

Het mag niet verbazen dat het gezin geen lievelingsplek hier in huis heeft. Niet omdat ze hier niet graag wonen, maar net het tegendeel. “Elke ruimte heeft een rol in ons leven en in elke ruimte voelen we ons 100% oké” zo omschrijft Sam. “Het is ook echt een leefhuis, een plek waar je je snel thuisvoelt.” Dat ze kozen voor houtskeletbouw, speelt zeker mee in dat gevoel. “Er is een duidelijk verschil met een traditionele bouw, zeker op vlak van warmte en isolatie.  Een nieuwbouw kan je vaak een kil gevoel hebben, maar hier hadden we –letterlijk en figuurlijk – een warm gevoel vanaf het begin.”

Lees meer over deze en andere woningen!

Wat schreef de Livios-redactie over bouwen?