Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Dewaele Woningbouw en is dus niet geschreven door Livios.

Hoe Virginie in verschillende stappen haar houtskeletwoning realiseert

Virginie en haar gezin

Foto: Dewaele Woningbouw

Ken je Virginie al? Samen met haar man en Dewaele Houtskeletbouw bouwt ze een moderne gezinswoning in houtskelet. In haar dagboek geeft ze je een diepere blik in het bouwproces en toont ze hoe snel er al vooruitgang werd geboekt. Wij vatten de eerste 6 stappen samen en geven je hieronder een sneak peek!  

Stap 1: de beslissing om voor een houtskeletwoning te gaan 

Virginie en haar man ondervonden wat veel huizenjagers al hebben meegemaakt: een woonst laten bouwen is geen sinecure. Maar na wat wikken en wegen wist het koppel de knoop door te hakken: ze zouden voor een huis in houtskelet gaan! Niet alleen gebeurt de realisatie van zo’n woning sneller, ook is het huis uiterst energiezuinig. 

De doorslaggevende factor? Een bezoekje aan de showroom van Dewaele en diens atelier in Deerlijk.

Stap 2: zowel het ontwerp als het technisch plan is klaar

Architecte Kathy slaagde erin Virginies verlanglijstje om te toveren tot een eerste ontwerp van de woning . Het hout op de gevel gaf meteen een natuurlijke toets aan de witte crepi en zou later garant staan voor een fraai totaalbeeld.

Maar met een oppervlakte van 12 meter op 5,7 meter beantwoordde vooral de ruime leefruimte helemaal aan de verwachtingen. Voor de overspanning daarvan werkte Dewaele Houtskeletbouw met supersterke houten balken en staal. De uitleg mag dan misschien vrij technisch zijn geweest: op het ontwerp ziet alles er prachtig uit!

Stap 3: de houtskeletwanden staan er

In stap 3 ging de constructie van de houtskeletwanden van start. Virginie en haar man mochten dat proces haast van dichtbij meemaken toen ze een bezoekje brachten aan het atelier van Dewaele Houtskeletbouw.

De vakmannen bekommerden zich daarnaast om het invoeren van de technische tekening in de machines. Zo wisten ze perfect wat ze moesten doen. Ook werd alles extra gecontroleerd, om niet voor onaangename verrassingen te staan op de werf zelf.

Stap 4: van vloerplaat naar kelder

Virginie was blij toen ze mocht meedelen dat de vloerplaat van de houtskeletwoning werd gegoten. Het koppel had officieel een kelder!

Weet je nog toen de weergoden ons eind mei niet goed gezind waren? Wel, ook de bouwgrond van Virginie en haar man mocht daar aan geloven: die was verschrikkelijk nat! Zo was het koppel zelfs verplicht om een systeem voor bronbemaling te plaatsen. Daarmee kon, met behulp van een buizennetwerk, op verschillende plaatsen tegelijk water worden weggepompt. Na ruim drie weken was de grond weer werkbaar en konden de graafwerken worden aangevat.

Stap 5: het houtskelet van de woning werd geplaatst

In stap 5 boog Dewaele zich over het monteren van het houtskelet van het huis . Inmiddels was de vloerplaat van het gelijkvloers al voldoende uitgehard en de werken leken aan een razendsnel tempo te verlopen. Eerst werden de muren en binnenmuren van het gelijkvloers geplaatst, nadien was het tijd voor de plafondroostering en het bouwen van de bovenverdieping.

Zelfs het dak nam amper anderhalve dag in beslag! Na de vereiste isolatie, dichtingen en het plaatsen van het EPDM werden ook de ramen geplaatst.

Stap 6: de structuur van de houtskeletwoning staat op punt

Zodra de structuur van de houtskeletwoning er stond, mochten Virginie en haar man aandacht besteden aan het fijne werk. De elektricien en de loodgieter voerden flink wat voorbereidingen uit om later de technieken aan te sluiten. Maar de selectie van die technieken bleek niet van een leien dakje te gaan.

Dankzij de ondersteuning van hun architecte ging het koppel voor een ventilatiesysteem, dat een optimale luchtverdeling garandeert. Dat is natuurlijk mooi meegenomen bij zo’n luchtdichte woning! Bovendien zou de buitenlucht in de winter worden voorverwarmd, waardoor tocht geen schijn van kans maakt. 

Onze tip? Houd zeker de site van Dewaele in de gaten, want binnenkort volgt de rest van de stappen!

Heb je ook bouwplannen? Maak een afspraak met Dewaele Houtskeletbouw .

Wat schreef de Livios-redactie over bouwtechnieken?