Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Deceuninck en is dus niet geschreven door Livios.

Nieuw Deceuninck prekader roept warmteverlies rond ramen en deuren een halt toe

Ondanks de aanwezigheid van voldoende isolatie gaat nog in heel wat woningen tot 25% van de warmte verloren via allerlei spleten en kieren. Dat kost gebouwen punten op de EPB-schaal en haalt de energiefactuur van hun bewoners onnodig naar boven.

Om ervoor te zorgen dat er rond raam- en deuraansluitingen geen warme lucht naar buiten of koude lucht naar binnen kan, ontwikkelde Deceuninck een gloednieuw prekader. Dit afwerkingsprofiel helpt, tot in de kleinste kiertjes en vrij van koudebruggen, een luchtdichte aansluiting tussen muur en kaderwerk te realiseren. Warmtelekken rondom ramen en deuren worden zo een halt toegeroepen.

Luchtdicht (ver)bouwen

Steeds meer Belgen zijn zich bewust van het belang van goede isolatie. Om het E-peil van de woning - en de energiefactuur - naar beneden te halen en het wooncomfort te verhogen, wordt dan ook almaar vaker gekozen voor degelijke dak- en gevelisolatie, voor hoogrendementsglas en voor superisolerende raamprofielen. Toch verliezen nog heel wat gebouwen tot 25% van hun warmte via allerlei spleten en kieren.

Niet verwonderlijk dus dat de EPB-wetgeving steeds strengere eisen stelt aan bouwknopen zoals raamaansluitingen: het is precies op die plekken dat de isolatie vaak onderbroken wordt, dat er lineaire koudebruggen onstaan en luchtlekken voor warmte- en energieverliezen zorgen.

Door luchtdicht te bouwen of te verbouwen, kan je deze verliezen een halt toeroepen en het E-peil makkelijk met 10 tot 12 punten doen zakken. Dat is - nu de EPB-wetgeving E70 als norm oplegt - zeer zeker belangrijk in nieuwbouw, maar ook in renovatie. Het mijden van warmtelekken en koudebruggen resulteert immers altijd in een dalend energieverbruik en bijgevolg ook een lagere energiefactuur. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.

Perfecte aansluiting

Om efficiënt en maximaal rondom het raam te isoleren, vrij van koudebruggen, ontwierp Deceuninck een prekader.

Dat is een profiel, opgebouwd uit isolerend pvc-schuim waarbij enkele delen van een extra laag voorzien zijn voor functionele doeleinden, dat eenvoudigweg op de rug van het raamkader kan worden geklikt en een perfect luchtddichte plaatsing van raamaansluitingen garandeert.

Naast optimale isolatie, staat het prekader ook garant voor een eenvoudige en snelle plaatsing. Pre- en raamkader zijn eenvoudig te assembleren omdat er al een dichting tussen prekader en raamkader is voorzien. Traditionele raamankers zijn dus overbodig. Ook is het prekader van Deceuninck, beschikbaar met een lengte van 6 meter, dankzij haar licht gewicht en lage densiteit, makkelijk te zagen zonder dat daar specifiek gereedschap voor nodig is en eenvoudig te be- en verwerken.

Het prekader is geschikt voor isolatiediktes tot 160 mm en voor de meest uiteenlopende bouwmethodes (traditioneel, houtskelet en overige), schimmelvrij, vochtbestendig en 100% recycleerbaar.

Wat schreef de Livios-redactie over sparen?