Binnenkort gunstige leningen voor energiezuinige investeringen

Met Batibouw in aantocht duiken er weer tal van lucratieve ideeën op voor energiezuinige investeringen. Zo wil het Brusselse Gewest een renteloze lening invoeren. Ook aan Vlaamse en federale kant zijn er concrete ideeën en denkt men onder meer aan een derdebetalerssysteem.

Het Brussels Gewest heeft een aanbesteding geplaatst om een renteloze lening toe te kennen voor energiebesparende investeringen. De onderhandelingen met diverse banken zijn lopende. Uit goede bron heeft Livios vernomen dat het project in een eindfase zit. “De kans is groot dat het voorstel tegen Batibouw, wanneer iedereen goed nieuws wil brengen, in orde komt. Enkele addertjes onder het gras moeten we nog wegwerken”, luidt het.

Derdebetalerssysteem

Langs Vlaamse en federale kant wordt de mogelijkheid afgetoetst om een energie- en renovatiekrediet te lanceren waarbij de consument aan heel scherpe voorwaarden een lening bij de bank kan verkrijgen voor energiezuinige investeringen. Principe is dat de bank de investering betaalt waarna de consument dit afbetaalt met de winst die hij haalt uit zijn zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp... "De onderhandelingen zitten momenteel in laatste fase en we hopen het nog volledig rond te hebben in 2008", vertelt Cybelle-Royce Buyck, woordvoerster van Vlaams energieminister Hilde Crevits. "De energiebesparing die je met een bepaalde investering realiseert, zal bepalend zijn voor de concrete leningsvoorwaarden. Er wordt dus een afbetaling voorzien à rato van de energiebesparing."

Financiële aspect is drempel

Uit een enquête van de Vlaamse overheid kwam naar boven dat het financiële aspect toch nog een belangrijke drempel blijft voor veel Vlamingen om te investeren in energie. Het energie- en renovatiekrediet is één van de twee maatregelen die deze drempel moet verlagen. "We hebben dit besproken met VCB en Bouwunie en die staan positief tegenover het idee. Niet onbelangrijk, want de aannemers zullen een belangrijke rol spelen bij de implementatie van de maatregelen en de sensibilisering van hun klanten. Momenteel wordt er ook nog druk onderhandeld met de financiële sector, maar als alles verloopt zoals verwacht, zou de Vlaamse overheid snel groen licht moeten hebben van alle partijen zodat het energie- en renovatiekrediet nog in 2008 een feit moet zijn."

Energiepremie voor niet-belastingbetalers

Het energie- en renovatiekrediet is voor iedereen bestemd, ongeacht het inkomen. Daarnaast wil men specifiek voor de lagere inkomens, meer bepaald voor de mensen die geen belastingen hoeven te betalen, een energiepremie invoeren om ook bij deze bevolkingsgroep de financiële drempel weg te werken.

Producten

Budgetraming: Hoeveel kosten de technieken voor jouw (ver)bouwproject.

Easykit

Budgetraming: Hoeveel kosten de technieken voor jouw (ver)bouwproject.

Vergelijk de strafste woonleningen van anderen met spaargids.be

Spaargids.be

Vergelijk de strafste woonleningen van anderen met spaargids.be