Woonbonus lager voor hogere inkomens

De onderhandelaars van het begrotingsakkoord hebben niet enkel gesleuteld aan de fiscale aftrek, maar ook aan de woonbonus. De belastingvermindering die je krijgt voor de kapitaalaflossingen en intresten van een lening wordt voordeliger voor wie weinig verdient en nadeliger voor wie een groter inkomen heeft. Er komt nu een vast percentage van 45 %.

De overheid introduceerde de woonbonus in 2005 om een lening voor de aankoop, nieuwbouw en verbouwing van een woning fiscaal interessanter te maken. Alle kosten die verbonden zijn aan een krediet kan je zo tot een bepaald niveau inbrengen op je belastingbrief. Door een systeem van belastingschalen kwam het erop neer dat hoe hoger je inkomen, hoe hoger de belastingbesparing was. Vanaf 2012 wordt er gewerkt met een vast percentage.

45 %

Om het met cijfers te zeggen: een gezin met een jaarlijks belastbaar inkomen van minstens 37.890 euro krijgt nu een voordeel van maximaal 50 % op de leningskosten. Vanaf volgend jaar wordt dat een vast percentage van 45 %. Aan de andere kant zal een persoon met een belastbaar jaarinkomen van bijvoorbeeld 12.000 euro ook 45 % recupereren terwijl dat nu maar 32 % is. Ook aan de fiscale voordelen voor een tweede woning is gesleuteld. Al blijft het voorlopig nog even wachten op alle punten en komma's. Je doet er dus goed aan om je te informeren bij je bank of eventuele boekhouder. *Update 20/11/12: dit voorstel is er op dit moment nog altijd niet doorgekomen.

Producten

De beste woonlening vinden wordt kinderspel met spaargids.be

Spaargids.be

De beste woonlening vinden wordt kinderspel met spaargids.be

Hypothecair krediet: Soepel Woonkrediet

BNP Paribas Fortis

Hypothecair krediet: Soepel Woonkrediet