"Woonrentes stijgen verder in 2017"

Liggen de jaren van superlage rentes definitief achter ons? De vier grote banken in ons land – BNP Paribas Fortis, KBC, ING en Belfius – verhoogden nog voor het jaareinde hun officiële rentevoeten voor woonleningen tot boven de 3 %. Einde van een tijdperk? Of zit er nog wat aan te komen?

Foto: Brainbox®  

"Beter tarief aan de onderhandelingstafel"

Einde van een tijdperk? Of zit er nog wat aan te komen?

De verhoging bij de banken geldt voor een lening over een periode van 20 jaar, met vaste rentevoet. Een gevolg van de stijging van de langetermijnrentes op de internationale markt, valt te lezen in De Tijd, dat ten rade trok bij John Romain van Immotheker – Finotheker. Volgens hem zegt de praktijk nog altijd iets anders.

“De effectieve tarieven, de zogenaamde toonbanktarieven, zijn de afgelopen maanden amper veranderd.” Zo leen je volgens Romain nog altijd heel voordelig, tot onderaan de 2 % over een periode van 20 jaar. Dit komt doordat er in elk individueel dossier ruimte is tot onderhandelen. Er heerst namelijk nog heel wat concurrentie op de leningenmarkt.

Breng je zelf veel cash aan, en neem je je verzekeringen en rekeningen bij dezelfde bank, dan is de kans groot dat de bank je een zeer voordelig tarief voorlegt. Voorlopig ziet Romain dan ook geen grote veranderingen aankomen op korte termijn.

"Verdere stijging in 2017"

Hoe zien ze bij BNP Paribas Fortis deze trend evolueren op korte termijn? De Livios-redactie polste kort om een reactie: "We verwachten in 2017 nog een verdere stijging van de rentevoeten, maar minder sterk dan we die gekend hebben in het laatste kwartaal van 2016", meent Greet Van Criekingen.

Speciale verschuivingen verwacht ze niet: "Gezien de meeste kredietnemers een woning kopen die zal dienen als gezinswoning, verwachten we geen specifieke gevolgen op de woonkredietmarkt door deze rentestijging."

Producten

De beste woonlening vinden wordt kinderspel met spaargids.be

Spaargids.be

De beste woonlening vinden wordt kinderspel met spaargids.be

Hypothecair krediet: Soepel Woonkrediet

BNP Paribas Fortis

Hypothecair krediet: Soepel Woonkrediet