Magda? Een bod op een openbare verkoop intrekken?

Foto: Certes Kwaliteitsmakelaars vzw  

Wie een bod uitbrengt tijdens een openbare verkoop doet er goed aan om heel zeker te zijn van zijn stuk. Twijfelaars of mensen die hun vermogen overschatten: gelieve zich te onthouden.

Het gebeurt meer dan eens dat wie een bod uitgebracht heeft tijdens een openbare verkoop, daar spijt van krijgt. Het huis blijkt plots toch niet zo'n droomhuis te zijn. Je laat je ongewild meeslepen in een opbodspelletje. Of je kan ergens een betere zaak doen. Wie dan toch het hoogste bod uitgebracht heeft, zit met een probleem.

Bod intrekken?

Het bod intrekken dan maar? "Helaas, zo eenvoudig is het niet," weet advocaat Mark Huygen. "Je kan enkel nog hopen dat er een hoger bod komt. Je neemt best contact op met de notaris die verantwoordelijk is voor de verkoop. Als je het goed niet wil kopen of kan betalen, kan de notaris het goed opnieuw oproepen. Er is dan sprake van een rouwkoop."

Rouwkoop

Bij een rouwkoop - afgeleid van berouw hebben over een gesloten koop - moet de oorspronkelijke hoogste bieder opdraaien voor de kosten. Deze som kan serieus oplopen. Zo zal je niet alleen de kosten moeten dragen van de extra verkoopdag, maar moet je ook het eventuele prijsverschil betalen als de oorspronkelijk geboden prijs niet overschreden wordt. Dan hebben we het nog niet eens gehad over mogelijk andere gemaakte kosten in het dossier zoals aanmaningskosten, deurwaarderskosten...

Lening

Vermijd dus een rouwkoop. Bevraag je altijd op voorhand naar het bedrag van de kosten en de exacte betalingstermijnen. Bedenk ook dat je de notaris binnen een bepaalde termijn moet betalen waardoor het nodig is dat je tijdig een lening van je bank krijgt.

Conclusie: een bod intrekken, kan niet. Wel kan je aan de koop 'ontsnappen' door middel van een rouwverkoop. Dit gaat wel gepaard met vele extra (hoge) kosten.

Producten

De beste woonlening vinden wordt kinderspel met spaargids.be

Spaargids.be

De beste woonlening vinden wordt kinderspel met spaargids.be

Hypothecair krediet: Soepel Woonkrediet

BNP Paribas Fortis

Hypothecair krediet: Soepel Woonkrediet