Vlaamse Belastingdienst herinnert je eraan om tijdig in gekochte woning te trekken om boete te vermijden

Woning gekocht? Om te vermijden dat je de verminderde registratierechten bij de aankoop van je gezinswoning verliest, krijg je voortaan een herinneringsbrief, zo meldt De Tijd. Wie niet tijdig intrekt in zijn nieuwe woning verliest de korting én betaalt een boete.

Koop je een woning in Vlaanderen? Dan betaal je registratierechten. Vroeger betaalde je 10% registratierechten voor een groot beschrijf en 5% voor een klein beschrijf. Vanaf 1 juni 2018 bedraagt de registratiebelasting doorgaans 7%, maar er zijn ook verminderde registratierechten indien je aan enkele voorwaarden voldoet.

Lees hier alles over de nieuwe registratierechten.

Voortaan krijg je eerst een herinneringsbrief om te vermijden dat je het verminderde tarief verliest én een boete moet betalen.

Foto: Getty Images  

Voorwaarden nakomen

Om recht te hebben op een verminderd tarief, wordt er gecontroleerd of je aan alle voorwaarden voldoet op het moment van aankoop. Maar ook de jaren erna moet je je aan de voorwaarden houden. De meest voorkomende regel is volgens De Tijd dat je binnen een bepaalde periode in het huis moet wonen. De Vlaamse Belastingdienst controleert al jaren of de verplichtingen worden nagekomen.

Herinneringsbrief

Wie niet op tijd verhuist, krijgt een extra belastingfactuur in de bus. Dit is zo bij 3% van de gecontroleerde kopers, volgens cijfers van de Vlaamse Belastingdienst. Maar voortaan krijg je eerst een herinneringsbrief om te vermijden dat je het verminderde tarief verliest én een boete moet betalen. “Soms wonen mensen niet op tijd in hun huis omdat ze de deadline uit het oog verloren zijn”, vertelt Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) aan De Tijd. “Dan heeft dat financiële gevolgen die ze niet meer kunnen terugdraaien. Daarom sturen we nu een extra herinnering, zodat mensen niet voor voldongen feiten komen te staan.”

Extra controles

De Vlaamse Belastingdienst gaat extra controles uitvoeren voor vijf verschillende gunstregimes (klein beschrijf, abattement, gunstregeling voor de enige gezinswoning, meeneembaarheid en schenking bouwgrond). Indien je niet voldoet aan de voorwaarden krijg je een waarschuwing waarin wordt aangegeven welke voorwaarden nog niet vervuld zijn en wat de gevolgen zijn als je niet op tijd aan alle voorwaarden voldoet.

Bron: De Tijd