Nieuwe renovatiepremie slaat meteen aan

Sinds 1 december 2015 - en na een lange soap - is de nieuwe renovatiepremie van kracht. De Vlaamse renoveerders, die hadden duidelijk niet lang nodig om de premie aan te vragen. Bijna 5.500 mensen maakten al gebruik van de nieuwe regeling.

Meer dan 8.000 mensen dienden sinds 1 december 2015 een aanvraag in voor de renovatiepremie.

Foto: Junkers  

Je moet je premie nu verdelen over twee aanvragen. En tussen die aanvragen moet minimaal één en maximaal twee jaar zitten.

Foto: Facq  

Ook voor de overgangsmaatregel, die tot 1 februari loopt, dienden al meer dan 2.700 mensen zich aan. De cijfers komen van Vlaams minister van Wonen, Liesbeth Homans.

Kort samengevat

Wat er precies nieuw is aan de renovatiepremie anno 2016? Je moet je premie nu verdelen over twee aanvragen. En tussen die aanvragen moet minimaal één en maximaal twee jaar zitten.

Voorts blijven er nog maar vier categorieën over waarvoor je een premie kan ontvangen. In plaats van zes voordien. En per groep is er een maximale tussenkomst van 2.500 euro. Tenzij je inkomen lager ligt dan 29.000 euro. Een overzicht van de categorieën:

  1. De structurele elementen van de woning: werken aan de funderingen, de muren, de draagvloeren en de trappen.
  2. Het dak: werken aan dakgebinte, dakbedekking, goten en afvoer.
  3. Het buitenschrijnwerk: werken aan ramen en buitendeuren. Die moeten vanaf 1 januari 2016 voldoen aan de ventilatievoorzieningen van het Energiebesluit.
  4.  De technische installaties: werken aan de elektrische installatie, de sanitaire installatie in badkamer en toilet, en de centrale verwarming

De premie wordt berekend per categorie van werken en bedraagt 20 % of 30 % van de in aanmerking te nemen factuurbedragen. Met een minimum van 2.500 euro aan factuurbedragen per categorie.

Bekijk in detail hoe de nieuwe renovatiepremie eruit ziet.

 

Bron: De Redactie