Weer meer geld uitgekeerd voor groene renovatiewerken

Waar in 2014 de toegekende REG-premies voor het renoveren van een woning nog daalden, is daar in de eerste maanden van 2015 niets meer van te merken. Vooral dak-, vloer- en kelderisolatie scoren goed na het eerste kwartaal. Dat valt te lezen in de krant De Tijd.

Dakisolatie is de populairste ingreep bij de energiebesparende renovaties.

Foto: Pluimers Isolatie  

Veel Vlamingen lijken de hint van minister Turtelboom begrepen te hebben.

Foto: annemieturtelboom.be  

Opvallend ook: het bedrag aan toegekende premies steeg sterk. Zo zijn er 28 % meer dossiers binnengekomen voor het isoleren van het dak, maar het toegekende bedrag aan premies steeg met maar liefst 50 %. Sinds dit jaar staat er namelijk geen limiet meer op de oppervlakte van het dak waarvoor je in aanmerking komt voor een premie.

'De Vlaming' investeerde in het algemeen wel minder in beglazing, buitenmuur- en spouwmuurisolatie, maar toch stegen ook daar de uitgekeerde premiebedragen.

Vlamingen onder druk

Reden voor deze ommezwaai? Binnen een aantal maanden stelt Vlaams minister van Energie, Annemie Turtelboom, een hervorming van het premiesysteem voor. Ze wil snel meer Vlamingen aan het renoveren zien. En dat leidt tot heel wat onzekerheid. Veel Vlamingen lijken dus nu nog eieren voor hun geld te kiezen.

Waarom nu isoleren?

Als je ook nog voor die premies wil gaan, dan is hier waarom volgens Mieke Bonnarens van Bouwunie: 

  • "Als je dak- of zoldervloerisolatie laat plaatsen door een aannemer, kan je 30 % van het betaalde bedrag recupereren via je belastingen."
  • "Je ondervindt niet lang hinder. Je dak isoleren duurt twee tot vijf dagen. Andere isolatiewerken zelfs maar één of maximum twee dagen."
  • "De rentevoeten voor leningen staan heel laag, dus je hebt vlug een goede financiering vast."

"Maar het is dan wel belangrijk om de werken vóór de geplande hervorming te laten uitvoeren", voegt ze nog toe.

Energielening

En vergeet niet dat je met de energielening vanaf dit jaar sowieso tot 10.000 euro kan lenen voor energiezuinige renovaties. En dat tegen een rente van 0 of 2 %.

Zoek een vakman

Wil je meteen ook op zoek gaan naar een goede aannemer? Duik dan meteen onze uitgebreide databank in.