Zelf je oprit, terras en tuinpad aanleggen

Zolang je oprit of tuinpad niet in orde is, lijkt je huis niet echt af. Heb je de nodige energie om nog wat graafwerken uit te voeren?

Laten we het maar direct zeggen: een oprit, terras of tuinpad leggen is een hele klus. Maar je kan machines huren voor het zware werk of beroep doen op helpers. Vele handen...

Ontwerpen

Misschien heeft je architect reeds de oprit of het tuinpad getekend op je grondplan of misschien heb je dat gevraagd aan de tuinarchitect. Zoniet dan moet je zelf aan de slag. Gebruik een kopie van het inplantingsplan van je woning om daarop je inrit en/of je tuinpad(en) te tekenen. Er zijn twee dingen die je bij je planning niet uit het oog mag verliezen: 1- De oprit (die tot tegen het huis aanloopt) mag niet hoger komen dan de waterkering in de muur. Die herken je ofwel aan de zwarte vochtisolerende band in één van de laagste voegen ofwel zie je het aan de open stootvoegen (verticale voegen die niet ingevoegd zijn). 2- Een oprit moet een helling van 1 tot 2 cm per lopende meter hebben voor de afwatering. Meestal zal je een rechte verbinding hebben van de straat naar je garage of carport. Hou het eenvoudig en zoek geen onnodige moeilijkheden. Creatief kan je voldoende zijn door te spelen met de kleur van de klinkers of de keuze van het verband. Kies de breedte van je oprit in functie van de grootte van je terrein: te smal maakt het moeilijk om je wagen binnen te rijden, te breed zou esthetisch minder geslaagd kunnen zijn. Voor het bepalen van de definitieve breedte op de centimeter na, moet je weten welk type klinkers je gaat gebruiken en van welke afmetingen. Kies de breedte zodanig dat je zo weinig mogelijk klinkers moet snijden: minder werk en minder stof!

Maten, kleuren en legverbanden

Klinkers van eenzelfde afmeting kunnen natuurlijk gewoon naast elkaar op een rij gelegd worden, waarna gewoon aan de volgende rij begonnen wordt. Je kan ook de klinkers verspringend van elkaar plaatsen of werken met klinkers van verschillende afmetingen. Daarmee vorm je dan een patroon dat een totaal ander visueel effect geeft. Dit verspringend plaatsen van klinkers noemt men een verband. Bij metselwerk heeft het verband een functionele reden: de stevigheid van de muur wordt erdoor verhoogd. Bij tuinpaden of opritten speelt dit functionele aspect minder of niet, hier is het vooral een kwestie van esthetiek. De keuze van tegelafmetingen en verband zullen het uitzicht van je oprit bepalen samen met de kleur van de klinkers. De combinatiemogelijkheden zijn enorm, zeker als je ook nog gaat spelen met een combinatie van verschillend gekleurde klinkers. Zoek je inspiratie, dan kan je terecht op de site van "artstone" (www.artstone.be/img/sierklinkers/legpatronen/legpatronen_sierklinkers.pdf) waar je een pdf-file kan downloaden met verschillende legpatronen.

Voorbereiding

• Weet waaraan je begint. Ook voor een kleine oprit moet je al snel heel wat tonnen verzetten: uitgraven, gestabiliseerd zand, klinkers, boordstenen... • Reken zo nauwkeurig mogelijk uit wat je nodig zal hebben: overschotten zijn verloren, maar een tekort is ook niet aangewezen. Bestel op tijd, maar niet té vroeg. Materialen die te lang buiten liggen, worden vochtig: natte cement wordt keihard en onbruikbaar, en ook te nat zand kan je niet goed verwerken. • Meng de klinkers van verschillende paletten door elkaar, want er kunnen altijd kleine kleurverschillen zijn. • De opbouw van de fundering wordt bepaald door het gebruik (een oprit moet een auto kunnen dragen, een tuinpad hoogstens een kruiwagen) en door het draagvermogen van de grond. Is er bij de bouw een grondonderzoek uitgevoerd dan weet je dat precies. Anders zal het vochtgehalte van de grond je een aanduiding geven. Een echt vochtige bodem is niet voldoende dragend. Uitkijken dus bij klei- en leemgronden! Ophogingen moeten met stabilisé gebeuren.

Aan de slag

• Teken het project uit op papier, zo heb je de nodige maten voor het berekenen van de materiaalhoeveelheden. • Zet vervolgens de maten uit met houten paaltjes die aan de buitenkant van de toekomstige oprit ingeslagen worden. Duid hierop de uiteindelijke hoogte aan waarop de klinkers geplaatst moeten worden. Verbind die punten met dun nylonkoord (metselkoord). Vergeet niet rekening te houden met de borduurstenen of kantopsluiting (zie verder). Voor het bepalen van het juiste niveau gebruik je een waterpasdarm. Vertrek van een basispunt: de hoogte van de deurdrempel of de drempel van de garage. • Voor een goede afwatering van het regenwater is een voldoende helling nodig. 1 à 2 cm per meter volstaat. • De uiteindelijke hoogte waarop de klinkers komen, ligt best één à twee centimeter hoger dan het omliggende grondniveau. Zo vermijd je dat er bij regen te veel slijk terechtkomt op de oprit.

Uitgraven

• Bij een stevige ondergrond graaf je de aarde weg tot zo'n 20 cm diepte, vermeerderd met de dikte van de gekozen klinker (doorgaans 4 tot 6 cm), en dat over de volledige zone van je toekomstige oprit (tot een beetje erbuiten). • Is de ondergrond weinig draagkrachtig, dan moet je 15 à 20 cm dieper uitgraven voor het aanbrengen van een onderfundering (zie verder).

Boordstenen of kantopsluiting

• Voor het aanbrengen van de eigenlijke funderingslaag moet je meestal boordstenen (ook kantopsluitingen genoemd) plaatsen. Die verhinderen het zijdelings verschuiven van de klinkers. Bij een tuinpad is het dikwijls voldoende de grond tegen de klinkers goed aan te dammen. • In andere gevallen kan het dan weer aangeraden zijn een kantstrook van mager beton te voorzien, waarin u de boordstenen stevig vast kan zetten. • De kantopsluiting moet ofwel breed zijn, ofwel voldoende diep. Vraag raad bij de verkoper van de klinkers en boordstenen. • Voor het bepalen van de juiste afstand tussen de boordstenen wordt er één volledige rij klinkers uitgelegd. • Het afgewerkte niveau van de boordstenen kan gelijk komen met dat van de klinkers of iets lager blijven. Een kwestie van smaak.

De fundering

• De fundering moet een dikte hebben van ongeveer 15 cm en bestaat uit gestabiliseerd zand (stabilisé) (100 tot 150 kg cement/m3). • Je kan dit gestabiliseerd zand ter plaatse met de schop maken, met een betonmolen of het laten leveren door een betoncentrale. De omvang van het werk, de toegankelijkheid van het terras en het aantal helpers dat je hebt, bepalen welke formule je kiest. • Egaliseer deze laag zo goed mogelijk met een reilat (een lange rechte lat in hardhout of alu). • De fundering wordt vervolgens goed aangedamd, liefst met de trilplaat. Let op: hierdoor zal het volume 20 tot 30 % verkleinen. Hou daar rekening mee bij de bestelling. • Probeer uw fundering op één dag af te werken om een werk uit één stuk te hebben. Voor de fundering van een oprit van 20 m2 heb je een kleine 4 m3 stabilisé nodig.

Straatlaag

• Op de fundering komt destraatlaag. Dat is een heel gelijkmatig aangebrachte laag van 3 tot 5 cm, bestaande uit stabilisé van 100 kg cement/m3. In principe kan je hiervoor ook zuiver rijnzand gebruiken, maar wij raden toch een snuifje cement aan. • Sommige vakmensen zullen ook de straatlaag trillen, maar dat lijkt ons geen goed idee. De bedoeling van deze laag is namelijk kleine oneffenheden op te vangen, en de plaatsing te vergemakkelijken. Als u die laag trilt, verliest u beide voordelen. • Ook deze laag wordt met een houten of metalen reilat geëgaliseerd. Voor de straatlaag van een terras van 20 m2 hebt u dus 0,6 tot 1 m3 zandcement nodig

Plaatsen van klinkers

• Leg de klinkers mooi tegen elkaar in het gekozen legpatroon (maak het jezelf niet te moeilijk). • Zodra ze geplaatst zijn, mag je op de klinkers lopen. Om risico's te mijden leg je houten platen of brede planken op het al afgewerkte gedeelte. • Snijden van de klinkers gebeurt met een haakse slijpmachine. Opteer voor een machine met een slijpschijf diameter 230 mm. Speciale slijpschijven met diamant gaan veel langer mee en moeten niet zoals de klassieke schijven om de haverklap vervangen worden. • Na de plaatsing rijd je er met de trilplaat over, zodat de klinkers stevig in de straatlaag gedrukt worden. • Tijdens het plaatsen van de klinkers moet je zorgen voor zo smal mogelijke voegen. • Gebruik droog fijn zand 0/2 (wit zand geeft een mooi effect). Strooi dat overvloedig uit over de oprit en borstel het in de voegen (telkens borstelen van links naar rechts en van boven naar onder). • Laat het overtollige zand verschillende weken liggen. Regen en wind zullen dat langzaam in de voegen doen verdwijnen. En tussendoor nu en dan nog eens borstelen.

Besluit

De aanleg van een oprit of tuinpad is technisch niet moeilijk. Het vereist ook geen gespecialiseerd gereedschap, maar vraagt wel om een goede planning en het is fysiek zeer zwaar. Huren van een graafmachine, een trilplaat en een betonmolen kan het werk stukken lichter maken. Omdat er in de aanleg van een oprit en tuinpad heel wat werkuren kruipen kan je toch een mooie besparing doen en je kan het werk ook uitvoeren als het jou past Tekst: Jef Sels Ik ga Bouwen & Renoveren

Opgelet

De hoeveelheid uitgegraven grond moet je niet onderschatten. Voor een oprit van 20 m2 is dat 5 tot 8 m3 met een gewicht van 8 tot 13 ton. Eén m³ is duizend liter en één kruiwagen is er ongeveer 100. Het uitgraven is dus een zware klus. En kan je die uitgegraven aarde ergens kwijt of moet je een container bestellen? Om tijdverlies te voorkomen en je spieren te sparen, kan je een kleine graafmachine huren als je ermee overweg kan. Zoniet, dan verlies je tijd en maak je misschien brokken. Laat het uitgraven dan over aan een firma. (Huren kleine graafmachine: ± 130 euro per dag, 200 euro voor een weekend).

Onderfundering

• Voor deze onderste laag gebruikt u bijvoorbeeld zandcement of steenslag (grof grind). Voorzie 15 tot 20 cm. • Dam het geheel vast aan, best met een trilplaat (huurprijs 40 euro per dag, weekend 130 euro). Door deze bewerking zal het volume 20 tot 30 % verminderen. Hou hiermee rekening bij de bestelling. • Gebruik je steenslag dan heb je tegelijkertijd een goede drainering. • In het uitgegraven deel (de vakman spreekt van koffer) kan je een geotextiel plaatsen. Dit speciale bouwdoek zorgt ervoor dat het grind niet in de ondergrond dringt en belemmert ook plantengroei. Voor de eventuele onderfundering van een oprit van 20 m2 heb je dus 3,5 tot 5 m3 zandcement of steenslag nodig.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media