Betonnen en keramische klinkers

Klinkers bestaan in twee soorten: kleiklinkers en betonklinkers. Kwalitatief zijn die aan elkaar gewaagd, maar binnen elke categorie bestaan er kwaliteitsverschillen. Ga bij je klinkerkeuze niet alleen af op folders van fabrikanten, maar bekijk ook de klinkers zelf. Hou er rekening mee dat ze anders ogen in een groot oppervlak. Bezoek een aantal referenties voordat je de knoop doorhakt.

Hogere temperatuur en langer gebakken

Keramische klinkers worden op dezelfde wijze gefabriceerd als gebakken gevelstenen met dat verschil dat ze onder een hogere temperatuur en langer gebakken worden en ook een specifieke kleisamenstelling hebben. Doordat de kleur er in gebakken wordt, blijven kleiklinkers 100 % kleurvast en UV-bestendig.

Natuurlijkere uitstraling

Het kleurengamma van de kleiklinkers is net als dat van de keramische gevelstenen de jongste jaren sterk uitgebreid. In vergelijking met de betonnen klinkers hebben kleiklinkers het voordeel dat ze een iets natuurlijkere uitstraling hebben. Voor wie houdt van een strakkere vormgeving zijn er de strengperskleiklinkers die in principe minder ruw zijn dan de gewone klinkers, maar indien gewenst ook getrommeld kunnen worden.

Prijsverschil

Als je het uitzicht van je oprit of terras nauwer wilt laten aansluiten bij jouw gevel, kan je tegenwoordig opteren voor kleiklinkers en strengpersstenen die in precies dezelfde tinten uitgevoerd zijn. Betonklinkers zijn door de band goedkoper dan kleiklinkers. Ook hier noteren we een sterke stijging van het aantal kleuren en formaten. Voor betonnen klinkers is het belangrijk om na te gaan hoe kleurvast de klinkers zijn. Er zijn bijvoorbeeld veel betonklinkers die beschermd worden door een minerale slijtlaag waardoor ze langer hun oorspronkelijke kleur behouden.

Getrommeld

Onder het gamma betonklinkers liggen de getrommelde klinkers bijzonder goed in de markt. Doordat deze een behandeling ondergaan hebben in trommelinstallaties, hebben ze een ruwer en natuurlijker uitzicht.

Mosvorming

Mosvorming komt zowel voor bij keramische als bij betonklinkers, vooral op plaatsen waar weinig zon komt. Hoe ruwer en onregelmatiger de klinkers hoe groter dat risico. In principe is dit louter een esthetisch probleem. Als het je echt te erg stoort, kan je de stenen eens per jaar behandelen met een ontmossingsproduct, bij voorkeur in het voorjaar.

Waterdoorlaatbaarheid

Water kan normaal niet in de betonklinkers dringen en komt daardoor in de riolering terecht. Dat is niet zo voor waterdoorlaatbare klinkers. Die hebben het voordeel dat ze minder lang nat blijven, dat er geen plassen op blijven staan en dat je de riolering niet overbelast. In sommige gemeenten kan je een premie krijgen voor de plaatsing van waterdoorlaatbare klinkers.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media