Kleiklinkers

Hoe worden kleiklinkers gemaakt? De steenfabriek perst of gooit de klei eerst in bakvormen en laat het dan drogen. Zijn de klinkers droog? Dan zijn ze klaar om te bakken.

Productie

Kleiklinkers worden gemaakt door klei in bakvormen te persen of te gooien, te laten drogen en vervolgens te bakken in ofwel computergestuurde ofwel aloude manueel gestookte ovens.  De kleuren hangen af van de gebruikte kleisoorten en het bakproces. In tegenstelling tot betonproducten, worden kleiklinkers gemaakt zonder toevoeging van kleurpigmenten en zijn ze volledig in de massa gekleurd. Zo behouden kleiklinkers altijd hun oorspronkelijke kleur: rood blijft altijd rood, zwart blijft zwart. Dat geldt ook voor bakstenen.

Toepassingsgebieden

Met kleiklinkers kan je alle kanten uit. Je kan ze gebruiken voor de aanleg van een oprit, een pad of een terras, maar evengoed voor de afboording van een zwembad of vijver. Door hun grote variatie aan kleuren en afwerkingen zijn kleiklinkers geschikt voor elke stijl, van landelijk klassiek tot trendy. Voor liefhebbers van een rustieke sfeer zijn er klinkers die op een ambachtelijke manier gebakken zijn in een oude vlamoven. Daardoor krijgen ze het uitzicht van echte Hollandse recuperatieklinkers.

Hou je meer van een strakke vormgeving? Er zijn ook kleiklinkers die gekenmerkt worden door een strakkere lijnvoering en dus minder ruw ogen dan de gewone kleiklinkers. Deze bestaan ook in een getrommelde uitvoering. Het kleurengamma van kleiklinkers is net als dat van de keramische gevelstenen de jongste jaren sterk uitgebreid. Kleurvastheid is een belangrijke troef.

Onderhoud

Correct geplaatste kleiklinkers vergen nauwelijks onderhoud. Mocht het nodig zijn, dan volstaat een jaarlijkse reiniging met een hogedrukreiniger. Alle reinigingsproducten (antimosproducten) mogen gebruikt worden. Deze hebben niet de minste schadelijke invloed op de kleiklinkers, de natuurlijke kleurtinten worden zeker niet aangetast.

Lees ook:

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media