Terrastegels in je woning of een salonvloer in je tuin

Door de vloer van je leefruimtes naar je terras door te trekken, kan je binnen en buiten in elkaar laten overvloeien. Maar welke tegels zijn geschikt voor zowel binnen als buiten? En wat met de afwerking, zoals antislip, het formaat en de plaatsing? Want voor een buitentegel zijn toch andere kwaliteiten belangrijk dan voor een binnentegel, en vice versa? John Coorevits van Toptegel 04 en Pascal Mathieu van Brukomtegel geven tekst en uitleg.

Betontegels, natuursteen of keramisch?

 • Natuursteen
  Foto Beltrami
 • tegels mozaiek
  Foto Westvlaams Tegelhuis
 • natuursteen
  Foto Beltrami
 • terrastegel tegel terras zwembad
  © Brukomtegel
 • Terras terrastegel tegel terrasaannemer aannemer
  © Toptegel 04
 • tegels mozaiek
  Foto Westvlaams Tegelhuis

Coorevits: "Voor het terras komen drie grote tegelgroepen in aanmerking: betontegels, natuursteen en keramische tegels." Vooral die twee laatste zijn ook binnen heel populair.

Geen emaillaag, maar volkeramisch

Mathieu: "Bij de keramische tegels zijn enkel de volkeramische geschikt voor buiten. Die met een emaillaag zijn niet vorstbestending en kunnen bijgevolg kapotvriezen."
Coorevits: "Hoe je het verschil ziet tussen volkeramische en een tegel met een bovenlaag? Aan de hand van een simpel trucje. Bekijk de kleur van de zijkant van de tegel. Als er een emaillaag is, merk je een kleurverschil op: de bovenste laag heeft altijd een andere kleur."

Is de tegel vorstbestendig?

Coorevits: "Natuurstenen zijn sowieso dikker en kunnen wat meer hebben. Betontegels zijn zelfs 4 cm dik en kunnen zeker tegen een stootje. Samengevat: let er gewoon op dat de tegels vorstbestendig zijn. Als je twijfelt, vraag dan de technische fiche op."

Groot of klein tegelformaat?

En hoe zit het met de tegelafmetingen? Grote formaten zitten in de lift, maar kunnen die zonder meer op je terras? Mathieu: "Als je puur kijkt naar het effect, zijn grote formaten natuurlijk het mooist. Bij tegels van 60 bij 60, 80 bij 80 of 120 bij 120 cm, beperk je voegen tot een minimum."
Coorevits benadrukt dan weer de praktische kant: "Het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf, nvdr.) adviseert om voor buitentoepassingen niet groter te gaan dan 45 bij 45 cm. Zeker niet bij volkeramische tegels. Als je toch grotere formaten wil, voorzie dan in voldoende uitzetting en werk met een ontkoppelingsmat." Zo'n mat functioneert als een soort buffer tussen ondergrond en tegel.

Makkelijk in onderhoud

Mathieu: "Kies ook voor een onderhoudsvriendelijke tegel, die je makkelijk kan poetsen. Je wil toch niet na de eerste barbecue al vlekken hebben die je er niet meer uit krijgt?"

Slipgevaar!

Mathieu: "Een ander aandachtspunt voor buitentegels is antislip. Eenzelfde tegel heeft meestal verschillende afwerkingen. Vermijd dan ook tegels met een te glad oppervlak, en kies voor een gestructureerde, ruwere afwerking. Dit zorgt voor een antisliplaag."
"Antislip wordt uitgedrukt met de letter R en een cijfer: voor het terras adviseer ik R10 of R11."

Kleur

Coorevits: "Welke kleur je kiest, is natuurlijk iets persoonlijk. Maar hou er rekening mee dat een zwarte steen heel grote temperatuurverschillen te verwerken krijgt. In de winter zakt het kwik tot onder het vriespunt, terwijl de tegels in de zomer kunnen opwarmen tot 60° C. Dit zorgt ervoor dat een terras van 10 meter makkelijk een hele centimeter kan uitzetten. Als er dan geen uitzetvoeg is, komen de tegels los."

Naadloze voegen

Coorevits: "Vaak krijgen we ook de vraag of je de voegen naadloos kunt laten overlopen van binnen naar buiten. Dat is echter niet altijd mogelijk en vaak ook moeilijk te realiseren. Het WTCB benadrukt dat je op je terras een voeg van minstens een halve centimeter moet hebben."
"Als je toch per se heel kleine voegen wil, zal je moeten chappen en gaan ontkoppelen. Voor binnentoepassingen stellen voegen niet zo'n specifieke eisen: gewoon zorgen voor voldoende uitzetting."

Plaatsing is geen kinderspel

Coorevits: "Betontegels zijn makkelijk te plaatsen: je kan ze gewoon in de stabilisé kloppen. Een betonnen ondergrond is sowieso niet geschikt voor keramische tegels en natuursteen omdat die water ophoudt. Als het dan vriest, zet het water uit, en lossen of barsten de tegels. Werk daarom altijd met een drainagemat die het water afvoert. De ideale ondergrond voor een terras is een doorlatende ondergrond."

Verlies praktische kant niet uit het oog

Mathieu: "Een degelijk terras plaatsen, vraagt heel wat technische kennis. Welk voegsel moet er gebruikt worden? Hoe zit het met de afwatering?"
Coorevits beaamt: "In vergelijking met het plaatsen van binnenvloeren, komt er heel wat bij kijken. Als twee aannemers je vertellen dat je echt niet dunner kan gaan met je voegen of dat dat afvoerroostertje echt wel nodig is, sla hun raad dan niet in de wind. Het esthetische is belangrijk, maar verlies ook de praktische kant niet uit het oog", besluit Coorevits.

Meer dan 200 tegelvragen beantwoord

John Coorevits van Toptegel 04 werkt al enkele jaren mee aan onze rubriek Vraag en Antwoord. Hij beantwoordde al meer dan 200 tegelgerelateerde vragen over onder meer de voegkleur, gebarstte terrastegels, uitzetvoegen en het verwijderen van vlekken.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media