livios logo

5 betonvragen ontrafeld

Hoe giet je een vloerplaat? Kan je witte mortel een kleurtje geven? En hoe dik moet je chape zijn? Stuk voor stuk vragen die (ver)bouwers aan ons voorleggen in onze Vragenrubriek. Gelukkig weet Thierry Beirens van Van Akelyen Bouwmaterialen & Betoncentrale raad.

1. Welke isolatie- en chapedikte voor vloer?

bevloering dekvloer

Zitten je leidingen onder de dekvloer? Dan heb je minstens 5 cm chape nodig.


  

Vraag

 Ik heb een bestaande betonnen dekvloer op het gelijkvloers en daaronder zand. Eerst wil ik 3 cm isolatieplaat plaatsen en zo ook de elektrische leidingen uitsnijden en dan een tweede laag isolatieplaat haaks erover van 3 of 4 cm. Samen is dat 6 à 7 cm en een gewapende chapelaag van 5 cm en tegelhoogte 2 cm. In totaal 13 à 15 cm. Wat zijn de beste minimumdiktes voor de isolatielaag en chape? Ik wil niet te hoog komen met de vloer, anders is mijn plafond 2,35m hoog. Is dat niet te laag?

Antwoord

TV 189 Dekvloeren van het WTCB vertelt ons:

  • Minimum 50 mm voor een zwevende dekvloer wanneer de leidingen onder de dekvloer zitten.
  • Minimum 55 mm voor een zwevende dekvloer met een elektrische weerstandsmat.
  • Minimum 75 mm voor een zwevende dekvloer met vloerverwarming.
  • Zwevende dekvloeren moeten een draadnet bevatten.

2. Kan ik witte mortel kleuren met pigmenten?

pigment mortel kleuren

Je kan je mortel perfect een kleurtje geven.


© Compaktuna  

Vraag

Mijn terras in Indische zandsteen moet opnieuw opgevoegd worden. De voegen zijn ongeveer 2,5 cm breed en 4 à 5 cm diep. Ik wil ze opvoegen met wit zand en cement, maar er een beige kleur aan geven. Bestaan er pigmenten om witte mortel te kleuren?

Antwoord

Mortels kunnen zeker worden gekleurd. Je kan hierover bij de lokale bouwstofhandelaar of doe-het-zelfzaak meer info krijgen. Er bestaan ook voorgekleurde mortels van diverse merken.

3. Hoe hoog ik mijn terras het best op?

Vraag

Ik zou graag een terras in natuursteentegels plaatsen, maar mijn terras zou 40cm hoger dan het maaiveld moeten komen om tot juist onder mijn deurdorpel te komen. Ik vroeg mij af hoe je die ophoging best kan uitvoeren om geen verzakkingen te krijgen. Ik dacht om betonstenen aan de buitenkant te metselen met geotextiel op de bodem en daarin betonpuin. Daarbovenop 20 cm stabilisé met een betonnet erin en natuursteen in stabilisé. Is dat een goede manier?

Antwoord

Wanneer het aangevulde materiaal goed verdicht is, kan dit niet meer weg. Tenzij het nog kan wegschuiven aan de zijkanten. Bij zand en stabilisé wordt aangeraden om per laag van 20 cm goed te verdichten met een trilplaat. Eventueel een tweede keer verdichten na enkele dagen of na een regenbui. Water zal namelijk het geheel ook nog laten inzakken.

TIP: Onze klussen helpen je op weg met de aanleg van je terras.

4. Hoe vloerplaat gieten?

vloerverwarming

Giet je een vloerplaat over twee verschillende ondergronden uit? Voorkom dan scheuren met een wapeningsnet.

Foto Van Marcke
  

Vraag

Ik heb een vraag i.v.m. de uitvoering van de betonvloer van ons toekomstig gebouw. Deze vloer wordt gegoten deels op volle grond, deels op een bestaande vloerplaat van 15 cm dik. We willen vermijden dat er een scheur ontstaat in de vloerplaat bij de overgang van ondergrond (bestaande vloerplaat vs. volle grond).

Hoe zou je dit uitvoeren? Grond ophogen tot aan bovenzijde vloerplaat met zand… En dan over heel de oppervlakte gieten? Of ook een laag zand op bestaande vloerplaat? Hoe dik zou je de plaat nemen? En zou je voor wapeningsnetten of vezelbeton kiezen?

Antwoord

Het gieten van een vloerplaat over twee verschillende ondergronden houdt altijd een risico in. Mogelijke oplossing: gebruik voldoende wapeningsdeuvels en/of betonnetten boven de scheidingslijn. Zo heeft het beton voldoende trekkracht wanneer de verschillende ondergronden beginnen zetten. Leg ook plastic onder de volledige oppervlakte zodat het beton horizontaal kan bewegen.

Staalvezels zijn een praktische oplossing om wapening te vervangen maar er zal toch extra wapening op de scheiding moeten worden voorzien. Werk met een dilatatievoeg op de scheidingslijn zodat er twee onafhankelijke betonplaten liggen. De grond moet dan wel voldoende verdicht zijn zodat de ene plaat niet te veel kan zakken t.o.v. de andere. Eventueel al een zuiverheidslaag in beton of schuimbeton aanbrengen kan een betere stabiliteit van de grond ten goede komen.

5. Hoe betonvloer afschuren of wegkappen?

betonvloer beton vloer gepolierde betonvloer

Wil je een gepolierde betonvloer uitbreken, hou er dan rekening mee dat dit een hele klus is.

Foto infobeton.be
© Overal Architectuur - © André Nullens   

Vraag

We hebben een gepolierde, en nadien geverfde, betonvloer in een kleine bergruimte (ongeveer 2,5 m op 4 m) die aansluit op onze keuken. De betonvloer staat lichtjes bol en ziet er niet zo fraai uit (barstjes, afbladderende vloerverf). Kunnen we deze vloer afschuren met een machine om hem terug gelijk te maken? In het midden moet er zeker wel 1 cm af. Is dat haalbaar? Bestaat er daarvoor een machine die in een kleine ruimte kan worden gehanteerd? Of is het beter de betonvloer te (laten) wegkappen en nadien vervangen door een nieuwe vloer die beter past bij de keukenvloer? Wat is in dat geval het beste gereedschap voor het wegkappen van betonvloer? 

Antwoord

Voor het affrezen van beton bestaan machines. Hiervoor ga je best naar een firma om zo’n machine te huren. Afhankelijk van de sterkte van het beton zal het natuurlijk een klusje of een hele klus worden. Er is ook heel wat ervaring nodig om de vloer volledig pas te krijgen, aangezien het om millimeters gaat. Nadien moet je de vloer stofvrij maken, impregneren en een gietvloer aanbrengen. Het uitbreken kan je doen met een pneumatische schiethamer. Dit zal ook wel weer een hele klus zijn.

Zit je nog met andere vragen over beton? In de meer dan dertig antwoorden van Thierry Beirens vind je misschien de oplossing!

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/terras-en-oprit/bestratingsmaterialen/53550/5-betonvragen-ontrafeld/