livios logo

Klinkers nummer één op de oprit

Foto Terrazza MC®
  

Foto Livios
  

Foto Stone & Style
  

Foto Marlux
  

“Uit welk materiaal bestaat je oprit?” vroegen we onlangs in een polling. Blijkt dat meer dan 40% van onze bezoekers klinkers voor zijn huis heeft liggen. Het vroeger zo populaire asfalt, komt er nog maar amper aan te pas.

Na klinkers, zijn kiezelsteentjes (20,9%) het meest gebruikte ‘opritmateriaal’. Of dit slechts een tijdelijke oplossing is, kunnen we uit de enquête niet afleiden. Maar het is in ieder geval een interessant alternatief voor wie pas gebouwd heeft en nog niet het budget kan vrijmaken voor klinkers of kasseien.

Grote voegen

Kasseien vertegenwoordigen met 201 stemmen op een totaal van 1.458 een derde plaats in onze polling. Ze zijn dan ook gevoelig duurder dan klinkers. En tegenover hun authentieke uitstraling, staat een wat minder gebruikscomfort. Doordat het oppervlak van kasseien zo onregelmatig is, krijg je grote voegen die het fietsen of wandelen met een kinderwagen aardig bemoeilijken.

Skeeleren

Amper 6,5% kiest voor tegels om zijn oprit mee te bestraten. En een absolute minderheid van 81 stemmers (5,6%) heeft een oprit uit asfalt. Dat verbaasde ons enigszins, gelet het feit dat asfalt vroeger op meer populariteit kon rekenen.
Asfalt kost ongeveer evenveel als klinkers, maar het wordt sneller vuil en je moet het regelmatig een poetsbeurt geven. Na verloop van tijd moet je er ook een nieuwe laag op leggen. Het is wel een ideale bestrating voor jonge kinderen. Ze kunnen er immers naar hartenlust op rondfietsen, skateboarden, skeeleren en rolschaatsen…

De cijfers

Uit welk materiaal bestaat je oprit?

Kasseien20113,8%
Klinkers60241,3%
Tegels956,5%
Kiezelsteentjes30320,9%
Asfalt815,6%
Ik heb geen oprit.17612%
Totaal aantal stemmen: 1458  

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/terras-en-oprit/bestratingsmaterialen/klinkers-nummer-een-op-de-oprit/