livios logo

Met welke tegels leg je je terras aan?

Ga je voor terrastegels? Dan is het natuurlijk de vraag welke tegel je moet kiezen. Er is keuze uit natuursteentegels, keramische tegels en betontegels. Opteer best niet voor gepolijste tegels, ze zijn te glad en vaak ook poreus.

Keramische tegels en natuursteentegels

Als ze dik en vorstbestendig genoeg zijn, kan je veel keramische en natuursteentegels ook buiten leggen. Gezoete of gepolijste natuursteensoorten zijn absoluut af te raden voor terrassen. Ze zijn niet alleen erg glad, maar vergrijzen snel. Kies bij voorkeur tegels met een gestructureerde afwerking (bv. gebouchardeerd, gevlamd) om te voorkomen dat je uitglijdt. Er bestaan ook kleine formaten waarbij de voegen als antislipvoorziening werken. Vermijd stilstaand water onder de tegels: zo barsten ze niet.

Tip: In de rubriek vloeren lees je meer over de verschillende soorten keramische tegels en natuursteentegels voor binnentoepassingen.

Betontegels

Betontegels zijn het goedkoopst en bestaan in verschillende varianten. Ze zijn vaak vermengd met kwartsen of stukjes natuursteen, waardoor ze een ruwer uitzicht krijgen. Ga na of de tegels een coatinglaag hebbe. Die biedt bescherming tegen kalkvorming en zorgt voor mooie, diepere kleurschakeringen. Je kan kiezen tussen verschillende structuren: gestraald, geribd of geslepen. Hiermee kan je ook diverse patronen vormen. Betontegels hebben bovendien een antislipeffect.

Tussenoplossing

Er bestaan ook tegels die het midden houden tussen een klinker en een tegel. Deze tussenoplossing hebben de heldere kleuren en het onderhoudsgemak van gecoate tegels. Bovendien kan je rekenen op hetzelfde plaatsingsgemak en handige kleine formaat van klinkers.

Onderhoud

De eerste keer dat je de tegels reinigt, schuur je ze best een paar keer met aardvochtig fijn wit zand. Tegels verzadigen met natuurlijke zeep, wat het verdere onderhoud vergemakkelijkt. Poets de tegels nadien met zuiver water en verzadig ze af en toe opnieuw.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/terras-en-oprit/bestratingsmaterialen/met-welke-tegels-leg-je-je-terras-aan/