livios logo

Pro & contra: betontegels of keramische tegels op het terras?

Als je kiest voor een tegelvloer op je terras, heb je normaliter drie mogelijkheden: betontegels, keramische tegels of natuursteentegels. De laatste mogelijkheid staat vooral omwille van zijn natuurlijk karakter erg hoog aanschreven, maar daar hangt natuurlijk ook een hoog prijskaartje aan vast. Vandaar dat je op het terras van de modale Vlaming eerder betontegels of keramische tegels zal terugvinden. Om uit te vissen welk van deze twee producten voor jou het interessantst is, spelen we in onze Pro- & Contrarubriek deze twee partijen tegen elkaar uit. De argumenten voor de keramische tegels worden geformuleerd door Willy Monsieur van de firma Schelfhout. Joery Michiels van Marlux neemt het op voor de betontegels.

(foto: Schelfhout) Terras van Willy Monsieur in Iris Desert Gres geplaatst door Jan Adams uit Meer.

Argumenten pro keramische tegels

keramische tegels keramische tegel

Terras van Willy Monsieur in Iris Desert Gres geplaatst door Jan Adams uit Meer.


© Schelfout  

 1. Absolute vorstvrijheid

  Betonproducten zijn weliswaar vorstvrij, maar verliezen al vrij snel hun oorspronkelijk aspect en esthetiek onder invloed van de weersomstandigheden. Veroudering van beton is een bekend fenomeen. Niet alle keramische tegels zijn vorstvrij. Nochtans bestaan er zéér uitgebreide mogelijkheden voor volstrekt vorstvrije keramische terrassen.

  Reactie van Joery Michiels: Composiettegels op basis van beton worden samengesteld uit zorgvuldig geselecteerde en zuivere, natuurlijke gesteenten. De intrinsieke waarden van deze natuurlijke rijkdommen maken dat de composiettegels niet onderhevig zijn aan veranderingen in uitzicht door externe factoren. En dit over de normale levensduur ... " Betontegels moeten door hun uitzonderlijke sterkte en vorstvrije plaatsing niet gerepareerd worden!
 2. Chemische eigenschappen

  Keramische tegels zijn in tegenstelling tot betontegels bestand tegen zuren en logen, zijn volkomen kleurvast, onaantastbaar door licht en vrij van algen en schimmelvorming. Bovendien hebben zij een onberispelijke stootvastheid en buigweerstand en zijn zij nagenoeg onverslijtbaar.

  Reactie van Joery Michiels: Cementgebonden tegels voldoen (afhankelijk van de fabrikant, uiteraard) aan de Belgische en Europese normen. Naast de (al dan niet schriftelijk gegarandeerde) vorstbestendigheid, voldoen de tegels aan de normen voor buigsterkte, slijtweerstand en wateropslorping.
 3. Esthetiek

  Keramische tegels worden aangeboden in een breed en aangenaam kleurenspectrum. En voor élk budget. De creativiteit en techniek van de fabrieken blijven verbazen. Rustiek, antiek, hedendaags, … Je vindt ze moeiteloos. Ook qua formaten bestaat er een ruime keuze. Betonproducten zijn veel beperkter qua kleuren en soberder en zijn trouwens niet echt kleurvast. Bovendien leggen zij je creativiteit sterk aan banden.

  Reactie van Joery Michiels: Natuursteen-composiettegels zijn een lust voor de creatieveling. De ontwerper van tuinen en/of landschappen beschikt over een breed gamma van verticale (sierpaaltjes) en horizontale materialen (tegels en klinkers). Naast de buitengewoon natuurlijke kleurvariatie kunnen composiettegels op basis van beton ook verkregen worden in allerlei afwerkingsvarianten. Zo zijn er gestraalde tegels, gehamerde tegels, uitgewassen tegels, enz.
 4. Plaatsing en onderhoud

  Het onderhoud van keramische tegels is volledig probleemloos. Afvegen of bij zware vervuiling schrobben met een gewoon kuismiddel volstaan ruimschoots. Een keramische tegel is ook het enige materiaal dat perfect repareerbaar is. Een beschadigde tegel kan makkelijk en onopvallend vervangen worden door een andere. Het onderhoud van betontegels is gezien de geringe vlekbestendigheid veel problematischer.

  Reactie van Joery Michiels: Sommige natuursteen-composiettegels zijn behandeld met een onderhoudsvriendelijke coating (bv. natuurlijke hars). Dat maakt dat ze extreem onderhoudsvriendelijk zijn. De tegels worden automatisch gereinigd door natuurlijke afwatering (regenwater). Sommige fabrikanten geven zelfs een geschreven fabrieksgarantie tegen mosvorming!

Argumenten pro betontegels

betontegels betontegel tegel

Foto Marlux
  

 1. Cementgebonden composiettegels zijn gegarandeerd vorstvrij

  Alle betontegels zijn vorstvrij! De plaatsing op gestabiliseerd zand (50 tot 100 kg cement per m3 zand) is waterdoorlatend en bijgevolg ook vorstvrij. Deze waterdoorlatende ondergrond zorgt ervoor dat het oppervlaktewater afgevoerd wordt naar de ondergrond of naar een opslagtank, zodat de tegels niet kunnen "opvriezen".

  Reactie van Willy Monsieur: Een vakkundig geplaatst terras in keramiektegels kan nooit "opvriezen". Het oppervlaktewater wordt afgevoerd via de helling van het terras. Opstijgend vocht wordt voorkomen door het plaatsen van een ondoordringbare laag speciale folie. Opname van water is bij een geschikte tegel nagenoeg onbestaande (0,04%) of wordt bij Duits natgetrokken gres afgevoerd via de horizontale capillairen van de tegel naar de voeg. Ingeval van ingewikkelde constructies, bestaan er heel wat efficiënte oplossingen zoals drainagematten, ontkoppelingsfolies...
 2. Gewicht

  Siertegels op basis van beton wegen +/- 15 kg per stuk. De 4cm-dikke terrastegels zorgen voor een stabiele oplossing voor de terrasbevloering.

  Reactie van Willy Monsieur: Een keramisch terras vormt één stabiele massa van verscheidene ton. In de marge vermeld ik bovendien dat sommige fabrikanten gebakken tegels hebben in 4 cm dik die net als betontegels in stabilisé kunnen gelegd worden en tegelijkertijd alle kwaliteiten van de keramische tegel behouden.
 3. Uitgebreide toepassingsmogelijkheden

  De uitzonderlijke sterkte en hoge draagkracht van siertegels op basis van beton maken het mogelijk om hetzelfde materiaal zowel te gebruiken voor tuinterrassen als voor tuinpaden en opritten.

  Reactie van Willy Monsieur: Het plaatsen van keramiektegels op tuinpaden en opritten, is gezien de inherente kwaliteit ervan absoluut geen probleem. Een buigweerstand van bvb. 561 N verdraagt bij correcte plaatsing het gewicht van een Leopardtank. Verticale delen in keramiek zijn eveneens mogelijk. En wie de nadelen van betonelementen erbij neemt, kan keramische tegels even goed combineren met de bloembakken, paaltjes... die bvb. Marlux aanbiedt.
 4. Combinatiemogelijkheden

  Bij de aankleding van tuinen en landschappen kunnen zowel horizontale elementen (zoals tegels en klinkers) als verticale elementen (zoals sierpaaltjes en bloembakken) met dezelfde afwerking geïntegreerd worden.

  Reactie van Willy Monsieur: Verticale betonelementen kunnen betegeld worden met keramiektegels. Deze vormen dan de perfecte "coating". Bij verticale plaatsing stelt zich het probleem van vorstvrijheid nog minder, en alle andere kwaliteiten van tegels komen zo zelfs nog meer tot hun recht. In Duitsland worden bvb. veel gevels van huizen bekleed met keramische tegels. In de Brusselse metro bvb. worden de wanden betegeld met keramiek (Megaceram).
  Graffitikunstwerken worden daardoor gemakkelijk verwijderbaar. De lelijke salpeteruitslag van beton en de geringe esthetiek (bunker-look) ervan zijn de architecten immers al lang een doorn in het oog.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/terras-en-oprit/bestratingsmaterialen/pro-contra-betontegels-of-keramische-tegels-op-het-terras/