livios logo

Hoe drainage oprit aanpakken?

Vraag

De oprit is gelegd jaren geleden (opbouw: onderaan recupchape, dan pouché/porfier, dan klinkers; daarbij werd de chape niet afhellend gelegd, maar wel met een trilplaat aangedicht) door een vakman. Sindsdien en vanaf de eerste winter erna hebben we elk jaar meer en meer wateroverlast in de kelder: natte muren, deels sijpelt er water binnen. Voorheen was de kelder al jaren kurkdroog.

Aanname van mij: er blijft op de chape water staan, dit water loopt niet af van het huis weg, en komt na verloop van tijd door de betonblokmuren van de kelder. Ik ben op zoek naar oplossingen. Bijvoorbeeld de oprit opbreken, de waterbescherming van de muur controleren en corrigeren (soort pekachtige verf), dan drainagebuizen steken en de chape op regelmatige afstand perforeren (20 cm diameter gaten tot op de onderlaag), en de perforaties opvullen met grove grind... en dan de oprit terug op pouché/porfier leggen...

Dit is een monsterwerkje voor zo'n 200 m² oprit. Dus had ik graag een tweede mening: wat zou de beste actie zijn? Waar zou ik meer info kunnen verkrijgen? Zijn er neutrale adviseurs? Bij de eerder vermelde vakman al zeker niet... die is een beetje te licht ontvlambaar.

Antwoord

Wij kunnen moeilijk deze vraag vanop afstand beantwoorden. Wij zijn niet op de hoogte van de situatie van de ligging van het terrein en de aanleg van de oprit.

Is de oprit volledig vrijstaand  Hoe is de oprit aangesloten tegenover de woning? Indien er ruimte is rond de woning en de oprit, zouden wij adviseren om op een diepte van 30 à 40 cm cm een drainagebuis te plaatsen met een afloop naar de rioolbuis aan de straatzijde.

Dit zowel aan de straatkant van de woning en langs de oprit (met eventueel een wachtputje tussen de diverse aflopen). Uiteraard is een voorafgaandelijke technische inspectie met boring naar de hoogte van het grondwater van toepassing. Het kan dat er destijds een drainage lag onder de oprit, welke door het aandammen van de trilplaat verdwenen is.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/terras-en-oprit/bestratingsmaterialen/vraag/35892/hoe-drainage-oprit-aanpakken/