livios logo

Wat kost een grindoprit?

Een oprit van grind heeft tal van voordelen. Het biedt een verharde ondergrond, is gemakkelijk in het onderhoud, maakt komaf met onkruid en laat water door.

Een degelijke grindoprit is voorzien van grindstabilisatiematten. Daar gaan we in onze prijsberekening ook van uit.  Dankzij die stabilisatiematten blijft alles netjes op zijn plaats, ontstaan er geen gaten of putten en maakt onkruid geen schijn van kans. Ook moet onze oprit geschikt zijn voor zowel auto’s als een lichte vrachtwagens zoals bijvoorbeeld een verhuiswagen. Een prijsoverzicht van siergrind werd uitgewerkt door Coeck. Raphaël Van Overstraeten van ACO Passavant geeft een prijs voor grindstabilisatiematten.

gravel grind tuin terras bestrating honingraat kiezel

Foto Nidagravel
  

€ 70 à 75 per m²

“Het aanleggen van een grindoprit kost je ongeveer 70 à 75 euro per m²,” steekt Raphaël Van Overstraeten, van ACO Passavant van wal. “Grindstabilisatiematten inbegrepen. Die kosten  16,56 euro per m² voor de grijze variant en 18,26 euro per m² voor de witte variant.”

 “Een duurzame onderbouw is ook inbegrepen,” vertelt Van Overstraeten. “Die is heel belangrijk: het zorgt ervoor dat je waterinfiltratie degelijk verloopt en je oprit er jarenlang mooi bijligt. Tenminste als het aanleggen gebeurt volgens de regels van de kunst. Je moet 36 cm grond afgraven en die opvullen met 25 cm steenslag en 6 cm drainerende zand.  Vervolgens plaats je de grindstabilisatiematten met daarin zo’n 5 cm grind.”

De prijzen zijn exclusief BTW, plaatsingskosten en de kost voor eventuele grondafvoer of het verhuur van machines.  

Flexibel, maar stevig

“Op onze ecologische grindstabilisatiematten zit onderaan een waterdoorlatend geotextiel van maar liefst 68 gram/m² verwerkt. Bij de meeste leveranciers zit die verlijmd, maar omdat dat snel loskomt, zit dat bij ons in het product versmolten,” legt Van Overstraeten uit. “Het textiel houdt de bouwlagen perfect op z’n plaats tijdens en na de inbouw. De kiezel verdwijnt dus niet in de nivellerende, drainerende zandlaag.”

“De stabilisatiematten zijn stevig, maar ook flexibel. Ze vangen daardoor de uitzettingskrachten op die zich bijvoorbeeld bij hogere weerstemperaturen kunnen voordoen.”

Grote prijsvariaties

“Een belangrijke kostenbepaler van een grindoprit, is het soort grind of steenslag,” weet Raf Verstrepen van Coeck. “Herkomst, volume, vervoer, type en verpakking hebben een belangrijke invloed. De prijzen variëren dus sterk. Voor basisgrindsoorten kan je zo’n 30-35 euro per ton rekenen, bij witte siergrinden tot 240 euro per ton.”

Deze prijzen zijn exclusief BTW.

Hoeveel heb je nodig?

“Er zijn verschillende nationale en internationale oorsprongen voor siergrind,” vertelt Verstrepen. “Naast de eigen kalksteengroeves wordt er veel siergrind ingevoerd vanuit Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. De grind leveren we in grote zakken van 450 kg tot 1,5 ton, in kleinere verpakkingen van 20 en 25 kg of aan de hand van bulkleveringen.”

“Op grindstabilisatiematten leg je de grind tot 5 cm dik,” voegt Verstrepen nog toe. “Je hebt per vierkante meter dus ongeveer 80 kilo grind nodig. Met een grote zak 1,6 ton kom je dus toe voor ongeveer 20m², met vier zakjes van 20 kg bedek je ongeveer 1m².”

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/terras-en-oprit/bestratingsmaterialen/wat-kost-een-grindoprit/