livios logo

1.000 Belgen ontvangen geen post meer door onaangepaste brievenbus

Brievenbus sxc


  

brievenbus


  

Ongeveer 1.000 Belgen krijgen momenteel geen post meer. Dat komt omdat hun brievenbus nog altijd niet voldoet aan de voorgeschreven norm. "Ze krijgen opnieuw post als hun brievenbus in orde is. Tot dan moeten ze hun brieven afhalen in het postkantoor", zegt woordvoerder Fred Lens in Het Laatste Nieuws.

Sinds 2008 gelden er nieuwe regels voor brievenbussen. De gleuf moet minstens 23 cm breed en 3 cm hoog zijn. Sindsdien zijn de postbodes gestart met systematische controles van de 5,5 miljoen brievenbussen die ons land rijk is. Hiervan waren er 250.000 stuks niet in orde. De eigenaars kregen twee aanmaningsbrieven om aanpassingswerken uit te voeren.

Waarschuwingen

"Het merendeel heeft die aanpassingswerken doorgevoerd. Zo'n 2.000 van hen kregen zes weken en twee waarschuwingsbrieven verder nog eens een aangetekende brief. Daarin stond dat ze nog twee weken hadden om alles in orde te brengen. Daar blijven er nu nog duizend van over. Zij mogen hun post voortaan afhalen in het postkantoor", aldus Lens.

Geen muggenzifterij

Nog volgens Lens in Het Laatste Nieuws zijn de postbodes niet als muggezifters te werk gegaan. "Brievenbussen die ietsje te laag staan of waarvan de gleuf een centimeter te smal was, hebben geen brief gekregen. Het gaat vooral om bussen die te ver van de straat staan of waarvan de gleuf te scherpe randen heeft."

41 hondenbeten

Een ander groot probleem zijn honden. Liefst 41 honden hebben vorig jaar hun tanden gezet in een postbode. Gemiddeld is een postbode negen dagen werkongeschikt na een beet. De eigenaar van het dier wordt altijd aansprakelijk gesteld. De controles van de brievenbussen gaat nog altijd verder en dan vooral bij nieuwbouwwoningen.

Wat is de norm?

  • De voorgeschreven gleufhoogte bedraagt 3 cm en is minstens 23 cm breed.
  • De bus moet 35 cm diep zijn. Hierdoor kan een A4-omslag er zonder plooien in. De norm is enkel van toepassing op brievenbussen vanaf januari 2008.
  • Maak de gleuf zeker niet breder dan 3 cm, anders kan iemand met zijn hand de post eruithalen.
  • Nog een vereiste voor een brievenbus is dat ze op een hoogte tussen 70 en 170 cm aan de straatkant geplaatst is.
  • Het huisnummer moet vermeld zijn. Maak het de postbode gemakkelijk en zet de naam van de bewoners erop.
  • Appartementsblokken met meer dan vier bussen moeten hun bus niet aan de straatkant plaatsen.
  • Plaats je brievenbus aan de rand van de openbare weg.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/terras-en-oprit/brievenbus/1000-belgen-ontvangen-geen-post-meer-door-onaangepaste-brievenbus/