livios logo

Vooruitziend bouwen: is de tuin iets voor ná het bouwen?

De meeste bouwers beschouwen een tuin als een zorg voor later. Logisch natuurlijk als je weet hoeveel er bij de bouw van een woning komt kijken. Toch kan je dankzij een aantal handige ingrepen die niet noodzakelijk meer tijd en geld kosten je het jezelf heel wat makkelijker maken als na verloop van tijd de tijd rijp is voor de aankleding van je tuin. Enkele handige trucjes.

Betrek een tuinarchitect bij ontwerp

VIBE tuinset

Foto VIBE - Bio-Ecologisch Bouwen & Wonen
  

kleiklinkers terras klinkers tuinmeubilair tuinstoel

Foto Vandersanden
  

betafence tuindraad omheining kippenhok hond tuinpoort schanskorf

Foto Betafence
  

klinkers

Foto CoboGarden
  

grasdallen

Foto CoboGarden
  

Vroeg of laat zal je wellicht een plan laten maken van je tuin. Waarom dat niet vanaf het begin doen zodat het plan van de woning en dat van de tuin nog beter op elkaar afgestemd kunnen worden? De tuinarchitect kan je dan ook wijzen op bepaalde maatregelen die je best tijdens het bouwen neemt om de latere aanleg gemakkelijker te laten verlopen.

Gemetselde brievenbus

Als je een kant-en-klare brievenbus wenst, is het niet nodig om op voorhand je voorzorgen te nemen. Dat is wel het geval als je opteert voor een gemetselde brievenbus. Hiervoor is eerst een fundering vereist en nadien worden de muurtjes gemetseld. Als je dat niet zelf wil doen, vraag je dat best aan de aannemer om dat tegelijkertijd met de woning te doen. Het is veel moeilijker en duurder om hem of iemand anders dat later te laten komen uitvoeren.

Plaats zo snel mogelijk bomen en struiken

Zonder een aantal bomen en struiken zal een tuin er altijd kaal uit blijven zien. Probleem echter is dat het zeker in het begin lang duurt eer deze enige omvang krijgen. Je kan natuurlijk in het tuincentrum bomen en struiken van redelijke omvang kopen, maar daar moet je een aardig bedrag voor neerleggen. Waarom dus niet nog voor je begint te bouwen enkele kleine (en dus ook goedkope) boompjes en struikjes planten? Tegen de tijd dat het huis klaar is, zijn die dan al aardig opgeschoten. Neem in dat geval wel je voorzorgen tegen diefstal.
Hetzelfde geldt voor hagen en klimopbegroeiing. Als je die pas plaatst na het inhuizen, zal je de eerste jaren heel wat aan privacy moeten inboeten.

Bergkiezel voor de oprit

Dat veel huizen er onaf uitzien, heeft veel te maken met de oprit die er slordig bij ligt. Voor relatief weinig geld kan je - al dan niet als voorlopige bestrating - losse kiezel laten storten op je oprit. Gebruik in dit geval berggrint. Dat vormt immers de ideale fundering voor de latere bestrating.
Het volstaat dan om later hier een laagje gestabiliseerd zand op te leggen voor je de oprit gaat beklinkeren. Dat veronderstelt wel dat je je oprit dan diep genoeg moet uitgraven en dat je rekening houdt met de dikte van de klinkers die je hiervoor wil gebruiken. Graaf de grond anderzijds ook niet te diep uit, want het is enorm zwaar werk om achteraf die grintlaag terug af te graven.

Aardappelen planten

Wanneer je je gazon gaat aanleggen, zal je in de eerste plaats het onkruid moeten verwijderen. Gezien de hardnekkigheid van bepaalde types van onkruid, moeten hier vaak drastische chemische bestanddelen voor gebruikt worden. Het kan echter ook veel milieuvriendelijker door aardappelen te planten op het terrein. Aardappelen verstikken namelijk het onkruid. Ook de grondbewerkingen die deze teelt eist, doen het onkruid verdwijnen en bovendien verbeteren ze de bodemgesteldheid. Dat je dan in één keer ook biologisch geteelde aardappelen op je bord krijgt, is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Laat een put boren

Als je een beroep doet op een grondwaterverlagingsfirma kan je dat bedrijf vragen om in één keer ook een bron te laten boren waarop je later een drukverhogingsinstallatie (“storkpomp”) kan aansluiten. Het is goedkoper als je dat samen met het droogzuigen laat doen dan wanneer die firma daarvoor later terug moet komen.

Plaats wachtleidingen

Met behulp van enkele wachtbuizen kan je later zonder veel breekwerk gemakkelijk de bekabeling van je buitenverlichting realiseren. Denk er ook aan dat de mooiste verlichtingsarmaturen vaak inbouwarmaturen zijn. Als je in de buitengevel dergelijke armaturen wilt integreren, is het noodzakelijk om de bijhorende inbouwdoosjes in te metselen in de muur en de nodige leidingen te trekken naar die inbouwdoosjes.
Denk ook aan andere elementen die je later in je tuin wil integreren en waarvoor elektriciteit vereist is (vb. vijvers, zwembad, ...). Zorg dat je hiervoor de nodige maatregelen neemt om dat later zonder extra meerwerk te kunnen realiseren.

Audiostopcontact in de tuin

Meer en meer worden voor de aansluiting van de boxen van een hifi-installatie audiostopcontacten geplaatst in een woning. Zo kan je zonder met kabels te moeten sleuren gemakkelijk de luidsprekers van plaats veranderen. In de zomer kan muziek in de tuin of het terras heel sfeervol zijn. Daarom loont het de moeite om ook hier een audiostopcontact te plaatsen of een wachtbuis te plaatsen om dat later mogelijk te maken.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/terras-en-oprit/brievenbus/18023/vooruitziend-bouwen-is-de-tuin-iets-voor-na-het-bouwen/