De verplichte afmetingen en plaatsing van je brievenbus

Maak het je postbode niet onnodig moeilijk. Lees hier waar en hoe je je brievenbus moet plaatsen en welke afmetingen die moet hebben.

Afmetingen

De gleuf moet minstens 23 cm breed en 3 cm hoog zijn. Maak de gleuf zeker niet hoger dan 3 centimer, want anders kan iemand in je brievenbus rommelen. Plaats de opening op een hoogte tussen 70 en 170 cm. Voor appartementsblokken met meer dan vier bussen is dat tussen de 40 en 180 cm. Je neemt best een brievenbus met een diepte van 35 cm. Zo past een C4-formaat (32,4 cm bij 22,9 cm met een dikte van 2,4 cm) probleemloos in je bus.

Plaatsing

Je brievenbus moet je aan de rand van de openbare weg plaatsen. Appartementsblokken met meer dan vier bussen vormen hierop een uitzondering. De brievenbussen moeten op het gelijkvloers liggen en vlot toegankelijk zijn. Het huisnummer of busnummer moet zichtbaar en leesbaar zijn vanop de openbare weg. Niet verplicht, maar aan te raden: zet de namen van alle bewoners op de bus.

Tip: Zorg dat de klep van je brievenbus geen scherpe kanten heeft en niet met een veer dichtklapt. Denk aan de vingers van je postbode. En als het deurtje van je bus op slot is, zit je post altijd veilig.

Niet in orde?

Als je brievenbus niet in orde is, zal de postbode je op de hoogte brengen van het probleem. Als het een ernstig probleem is en je het niet in orde brengt, riskeer je dat de postbezorging wordt opgeschort. Meer informatie over afmetingen, voorschriften en mogelijke problemen en hoe ze op te lossen vind je op de site van Bpost.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media