Weetjes over de ‘brievenbuswet’

  • brievenbus

Brievenbussen zijn er in tal van materialen, vormen en maten. Dat maakt het kiezen er niet makkelijker op. De wet is gelukkig wel duidelijk.

Gleuf

Deze moet minstens 23 cm breed zijn en 3 cm hoog. Fabrikanten zijn er op beducht om de gleuf zeker niet veel hoger te maken, want dan kan iedereen met zijn handen in de brievenbus glijden.

Hoogte

De voorgeschreven hoogte van de brievenbusgleuf schommelt tussen 70 cm en 170 cm. Voor appartementsblokken met meer dan vier brievenbussen boven elkaar varieert de hoogte tussen 40 cm en 180 cm.

Diepte

35 cm is de ideale diepte van het postvak. Daarin kan je een brief van C4-formaat (32,4 cm x 22,9 cm en 2,4 cm dik) zonder problemen posten.

Plaatsing

Bij gewone woonhuizen moet de brievenbus tegen de rand van de openbare weg staan. In appartementen moeten ze vlot toegankelijk zijn voor de postbode en op het gelijkvloers staan of hangen. Het huis- of busnummer moet duidelijk leesbaar zijn vanaf de openbare weg.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media