livios logo

Brievenbus moet breder

brievenbus


© bobi  

Vanaf 1 januari 2008 voert De Post de nieuwe Europese normen voor brievenbussen in. Onder meer de gleuf van nieuwe brievenbussen moet 1 cm breder zijn. Doe jezelf en vooral de postbode er een plezier mee.

De gleuf van je brievenbus moet vanaf Nieuwjaar 23 cm of 1 cm breder dan nu zijn. De voorgeschreven gleufhoogte bedraagt 3 cm en de bus moet 35 cm diep zijn. Hierdoor kan een A4-omslag er zonder plooien in. De norm is enkel van toepassing op nieuwe brievenbussen. Het is dus onnodig om een cm uit je bus te hakken. "Wij willen niemand op zotte kosten jagen," klinkt het bij De Post die binnenkort een sensibiliseringscampagne start. Maak de gleuf zeker niet breder dan 3 cm, anders kan iemand met zijn hand de post eruithalen.

Nog een vereiste voor een brievenbus is dat ze op een hoogte tussen 70 en 170 cm aan de straatkant geplaatst is. Het huisnummer en liefst ook de naam van de bewoners moeten vermeld zijn. Appartementsblokken met meer dan vier bussen moeten hun bus niet aan de straatkant plaatsen. Wie een moeilijk vindbare of een extreem slecht geplaatste brievenbus heeft, krijgt twee aanmaningsbrieven om aanpassingen door te voeren. Als dit niet helpt, volgt een aangetekende brief met de melding dat de post in het kantoor af te halen is. Momenteel loopt al een succesvol proefproject op vijf postrondes.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/terras-en-oprit/brievenbus/brievenbus-moet-breder/