livios logo

Mag brievenbus op openbare weg of bouwgrond?

Vraag

Mag mijn buur een brievenbus van 40x40 op een erfdienstbaarheidweg of gedeeltelijk op de openbare weg plaatsen? Kan ik een brievenbus plaatsen op een stuk onbebouwd perceel bouwgrond?

Antwoord

We legden jouw vraag voor aan Jo Dewez van advocatenkantoor Dehaese & Dehaese.

"Deze vraag is drieledig. We zullen de drie aspecten analyseren:

1) Mag je buur een brievenbus op een erfdienstbaarheidsweg plaatsen?

Dit kan niet, aangezien een verzwaring van de erfdienstbaarheid niet is toegelaten. Verder is het niet toegelaten dat een modaliteit die aan de erfdienstbaarheid gekoppeld zou zijn onmogelijk gemaakt zou worden door de aanwezigheid van de brievenbus. 

2) Mag je buur een brievenbus gedeeltelijk op de openbare weg plaatsen?

Ook dit is niet toegelaten. Je buur heeft niet de bevoegdheid om bepaalde zaken op de openbare weg te plaatsen omdat hij geen eigenaar is van de openbare weg. Bovendien wordt het verkeer gehinderd door een brievenbus die gedeeltelijk op de openbare weg geplaatst wordt, wat een inbreuk uitmaakt op artikel 7.3 van de Wegcode.

3) Mag je buur een brievenbus op een onbebouwd stuk bouwgrond plaatsen?

Een brievenbus is bestemd voor post van een persoon die woont in de woning waarop de brievenbus betrekking heeft. De wijkagent zal controleren of op het adres dat op de brievenbus vermeld is daadwerkelijk iemand woont. Je kan dus niet zomaar een brievenbus plaatsen op een stuk onbebouwd perceel bouwgrond." 

Heeft u een juridische vraag ? Contacteer ons voor een degelijk advies.Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Brievenbus

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/terras-en-oprit/brievenbus/vraag/23597/mag-brievenbus-op-openbare-weg-of-bouwgrond/