Terrasaanleg: de 5 grootste fouten

Leer uit de fouten van anderen. Wij zetten de typische boosdoeners van een slechte terrasaanleg op een rij... en hoe je ze vermijdt!

1. Een onaangepaste basis

Stem de onderbouw van je terras, tuinpad of inrit af op de ondergrond, belasting en uiteindelijke afwerking. Een geklinkerde parkeerplaats krijgt namelijk meer te verwerken dan een zonneterras. Overleg hierover met je aannemer. Doe je alles zelf? Vraag dan raad aan je bouwmaterialenhandel of steek je licht op bij de fabrikant.

2. De 'foute' tegel of klinker

Idem voor de uiteindelijke afwerkingslaag. Grootformaattegels van acht centimeter dik zijn voor je oprit een betere keuze dan die van zes. Die laatste zijn dan weer een logische keuze voor je terras. Opnieuw: bespreek dit met je aannemer en/of de fabrikant. En lees ons artikel over de keuze van de 'juiste' terrastegel.

3. Geen kantafsluiting

Een kantafsluiting kan bijvoorbeeld een lijnvormig betonelement zijn. Deze boord houdt de tegels of klinkers op hun plaats en voorkomt dat ze verschuiven, verzakken of loskomen.

4. Kleurverschil

Tegels of klinkers uit verschillende verpakkingen vertonen soms lichte kleurverschillen. Als je achteraf moet bijbestellen, is die kans nog groter. Bestel daarom iets meer dan nodig. Meng goed tijdens het plaatsen! Doe meerdere verpakkingen of paletten open.

5. Geen afwatering

Zorg dat het regenwater makkelijk weg kan! Je terrasoppervlak moet van je huis weg afhellen. Eén centimeter per meter volstaat al. Je leest er alles over in ons artikel Tien aandachtspunten bij terrasafwatering.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media