livios logo

Welke onderbouw bij leggen volkeramische terrastegels?

Vraag

We willen een stuk van onze tuin (ondergrond is nu gras) en ook een stuk rond het huis (ondergrond is nu 10 cm gebroken steenpuin) van terrastegels voorzien. 

Tegels, tegellijm (klasse C2) en voegsel werden al gekocht: het zijn volkeramische tegels (gerectificeerd 80 x 80 x 2). De oppervlakte is 55 m² (21 m² terras + 34 m² pad), de voorziene hellingsgraad is 1,5 %. Er komt geen zware belasting op de tegels.

De tuin ligt in het zuiden. Het terras en andere delen zouden moeten aansluiten bij de uitbouw achteraan (3 zijden, waarvan 2 met een groot aluminium schuifraam: 7 + 3,5 m). Ik zal deze werken laten uitvoeren, maar heb mij wel al wat geïnformeerd over hoe de onderlaag moet worden aangepakt. Ik lees en hoor echter allerlei versies. Hieronder een aantal voorbeelden:

  1. 10 cm beton (gewapend) + 8 à 10 cm chape plus (= met extra vezelcomponent) + tegellijm + ontkoppelingsmatten + tegellijm + tegels
  2. 10 cm mager beton + 10 cm chape met daarin netten in glasvezel + tegellijm + tegels
  3. 15 cm gebroken puin + 10 cm mager beton (drainagelaag) + dubbele verlijming + tegels

Over het volgende zijn de meningen meestal wel hetzelfde:

  • Om de 6 meter uitzettingsvoegen voorzien die door de volledige onderbouw moeten worden doorgetrokken. Aan de aansluiting met de gevel komt een uitzettingsvoeg in de vorm van een vochtdichte, elastische bewegingsvoeg (onderaan met polyurethaanschuim en vervolgens met een voegkit).
  • De voegbreedte zou minstens 5 mm moeten zijn.

Ik verneem graag waaruit de onderbouw zou moeten bestaan bij het leggen van volkeramische terrastegels. Daarbij komen bij bovenstaande voorbeelden volgende vragen op:

  • Maakt het laten leggen van ontkoppelingsmatten het werk niet héél duur?
  • Vervangt het gebruik van netten in glasvezel in gewone chape het gebruiken van chape met extra vezelcomponent? En wat is dan duurzamer?
  • Is het in mijn situatie steeds nodig om dubbel te verlijmen?

Verder verneem ik ook graag of de info over de uitzettingsvoegen klopt.

achtergevel+tuin

Antwoord

Om keramische terrastegels te plaatsen buiten, kan je deze best verlijmen. Voor buitentoepassing dubbel verlijmen, volledig in de lijm plaatsen. Het type lijm is best een hoog flexibele tegellijm. Voor de ondergrond is optie 3 de beste. Een voegbreedte van 5 mm is oke.

Voorzie langs de gevelzijde een elastische voeg. Ontkoppelingsmatten zijn zeker oke, maar brengen extra kosten met zich mee. Om dit te reduceren kan je misschien enkel op jouw terrasgedeelte een ontkoppelingsmat voorzien? Bespreek dit anders met de aannemer die de werken zal uitvoeren en/of je architect. Wat de samenstelling van je chape betreft kan je dit best vragen aan een chapebedrijf.

Beantwoord door: John Coorevits, Top Tegel 04
Meer beantwoorde vragen over Plaatsing terras

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/terras-en-oprit/plaatsing-terras/vraag/35308/welke-onderbouw-bij-leggen-volkeramische-terrastegels/