livios logo

Hoe klinkers op betonplaten plaatsen?

Vraag

Hoe moet ik te werk gaan bij het plaatsen van klinkers van 20x20 en 6cm dik op een bestaande betonplaat, zodat ze in de winter niet omhoog vriezen? Nu liggen er tegels die verwijderd moeten worden. Ze zijn gecementeerd. Is deze werkwijze ook voor klinkers?

Antwoord

Wat er ook geplaatst wordt als buitenbetegeling met moet altijd een afvoer voorzien voor regenwater. Plaatsen op een betonplaat is dan ook “not done” omdat het ingesijpelde water niet weg kan en hierdoor zal het water zich laten opzuigen op de materialen die zich op de betonplaat bevinden.

Deze materialen worden nat en gaan dan ook tijdens de vorst gaan barsten of worden opgestuwd en ontstaan er breuken. Een afwateringsmat moet altijd geplaatst worden op een betonplaat en klinkers kunnen daarna los in een gestabiliseerd zandbed worden geplaatst, daar ze een dikte hebben van 6 cm. Er kunnen ook voldoende gaten gemaakt worden in de betonplaat die dan het regenwater ook laten afvoeren.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/terras-en-oprit/plaatsing-terras/vraag/35374/hoe-klinkers-op-betonplaten-plaatsen/