livios logo

Terrasafwatering

Om voor een vlotte afwatering van je terras te zorgen, kan je tussen verschillende systemen kiezen. Al is een buitenkraan ook handig!

Afvoergoten

De onderbouw van afvoergoten bestaat uit vuilwerende en vorstbestendige polyesterbetonnen goten. Ze zijn aangesloten op elkaar over de breedte van het terras. De oppervlakte helt lichtjes af naar de gootlijn toe, zodat het water automatisch afloopt. Goten zijn verkrijgbaar met diverse designroosters van moderne materialen: 

  • Inox lengtestaafrooster, samen met antraciet gepoederlakt verzinkt rooster.
  • Afvoergoten met een sleufopzetstuk waarbij slechts een fijne sleuf aan de oppervlakte zichtbaar is. Deze bieden een optie om het terras extra ‘cachet’ te geven

Vrijwel elke verharding (tegels, klinkers, natuursteen, ...) kan je op de roosters of de sleuf aansluiten. Goten zijn aangesloten op de riolering, want er komt vervuild water of kuiswater in terecht. Vangen ze enkel hemelwater op? Dan mag je ze aansluiten op een infiltratiebekken of een regenwaterput. Afvoergoten kan je ook gebruiken voor de dorpel van de garage. Zo maak je die ook makkelijk schoon. Let voor deze goten op de belastingsklasse als er veel auto's over rijden.

Afvoergoten vergen weinig onderhoud. De systemen met een fijne sleuf hebben toegangsluiken om de goot binnenin eens te reinigen. Eénmaal per jaar uitkuisen met de tuinslang of de hogedrukreiniger is genoeg. Staan er veel bomen in de omgeving? Dan moet je na de herfst een inspectie doen. Het toebehoren maakt de plaatsing eenvoudig en zorgt voor een product op maat. De bladvanger/stankafsluiter voorkomt dat bladeren de ondergrondse rioleringsbuis verstoppen en houdt geurtjes uit de riolering tegen.

Foto ACO Garden
  

Foto ACO Garden
  

Vloerafvoerputten

Een vloerafvoerputje komt meestal onder het kraantje van de buitengevel te liggen. Ze zijn verkrijgbaar met diverse rooster- en sleufdesigns. Het pvc-klokputje, dat vele huizen ontsierde, is voltooid verleden tijd. Het design is af te stemmen op dat van de afvoergoten in het terras. Alle putjes beschikken over een geurslot. Zo ben je zeker dat er geen vervelende geurtjes uit de riolering komen.

Vloerbak

Een vloerbak kan je buiten aan de achter- of voordeur leggen en biedt de onderbouw een zelfdragende voetmat. De grove vuildeeltjes onder je voeten vallen langs de spaties in de matstructuur in de vloerbak. De zwevende mat is door de luchtcirculatie snel droog. Je moet niet langer met een dweil water opnemen: schoonmaken wordt dus een pak makkelijker. Al het vuile water vloeit weg via een onderliggende rioleringsbuis. Vuil blijft dus buiten en kuiswater van binnen kan je eenvoudig afvoeren.

Foto ACO Garden
  

Foto ACO Garden
  

Buitenkraan

Hoe je het water van je terras kan krijgen, is duidelijk. Soms is het ook handig om water bij de hand te hebben. Een buitenkraan komt van pas om de auto te wassen, het gazon te besproeien, planten water te geven, ... Plaats de buitenkraan daar waar je langs de binnenkant gemakkelijk toegang hebt tot de waterleiding.

Enkele tips voor je buitenkraan:

  • Om vorstschade te vermijden, maak je de buitenleiding zo kort mogelijk.
  • Plaats de buitenkraan liefst hoger dan het aansluitpunt met de bestaande leiding. Zo kan je de leiding in de winter aftappen en voorkom je bevriezing van de buizen.
  • Check of er gemakkelijk een emmer of gieter onder kan.

Lees ook: Zo zorg je voor een correcte terrasafwatering

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

10 dingen die je moet weten over terras en oprit

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/terras-en-oprit/terrasafwatering/