livios logo

Pro & contra: veranda of terrasoverkapping?

Of je nu kiest voor een veranda of een terrasoverkapping: ze bieden je allebei een schaduwrijke plek waar je optimaal van je tuin kan genieten. Maar welke optie past nu het best bij jou en je woning? Sofie Vermeulen van Reynaers Aluminium en Veronique Mattheeuws van Skylux lijsten de voor- en nadelen van een veranda en een terrasoverkapping voor je op. Mooi meegenomen: Ronny Tiri van Wilms geeft je de voor- en nadelen van een zonnetent erbovenop.

Veranda - Sofie Vermeulen (Reynaers Aluminium)

Pro:

 • Een veranda biedt je talloze voordelen. Ten eerste haal je je buitenomgeving naar binnen. Zo geniet je het hele jaar door van je tuin. Door de grote glaspartijen van je veranda beleef je elk seizoen ten volle, en dat terwijl je beschut bent tegen alle weersomstandigheden.
 • Met een veranda haal je extra daglicht je huis in. Hoe meer daglicht je ziet, hoe beter voor je gemoedstoestand, energieniveau en je bioritme.
 • Plaats je een veranda of een andere aanbouw? Dan vergroot je ook de totale woonoppervlakte. Je creëert als het ware een extra leefruimte die je twaalf maanden per jaar kan gebruiken.

Contra:

 • Je moet veel aandacht besteden aan klimaatbeheersing. Denk maar aan screens of een zonneluifel voor in de zomermaanden en verwarming voor in de winter. Je houdt dan ook best rekening met die factoren voor je je veranda koopt of bouwt.
buitenschrijnwerk raam ramen veranda

Met een veranda geniet je het hele jaar door van je tuin, en dat terwijl je beschut bent tegen alle weersomstandigheden.

Foto Reynaers Aluminium
  

Skylux terrasoverkapping overdekt terras

Met een terrasoverkapping vergroot je je woning en neem je de huiselijke sfeer van binnen mee naar buiten.

Foto Skylux
  

zonnetent knikarmscherm terrasoverkapping zonwering

Dankzij het oprolbare systeem bergt je zonnetent zich vanzelf helemaal op.

Foto Wilms rolluiken en zonwering
  

Terrasoverkapping - Veronique Mattheeuws (Skylux)

Pro:

 • Een terrasoverkapping plaats je in de eerste plaats voor de zonwering. Maar je vergroot ook je woning en je neemt de huiselijke sfeer van binnen mee naar buiten. Bovendien is de link met de natuur een pak groter dan in een veranda.
 • Een vaststaande terrasoverkapping neemt het zonlicht uit je woning weg. Gelukkig kan je je terrasoverkapping ook als een vrijstaand gedeelte in je tuin plaatsen. Zo geniet je zorgeloos van je buitenomgeving terwijl je beschut bent tegen zon, regen en wind zonder dat de overkapping het zonlicht uit je woning houdt.
 • Een groot voordeel ten opzichte van een veranda is dat je voor een terrasoverkapping in de meeste gemeentes geen bouwaanvraag moet indienen. Als je je aan bepaalde voorwaarden houdt, is een melding voldoende. Toch heb je een extra leefruimte en vergroot je je woning. Een terrasoverkapping is natuurlijk ook veel goedkoper.

Contra:

 • Een terrasoverkapping kan je niet wegnemen. Zomer of winter, ze staat er altijd. Wil je enkel tijdens de zomermaanden van een overkapping en je terras genieten? Dan kies je best voor een zonwerende luifel die je open en dicht kan schuiven.

Zonnetent of knikarmscherm – Ronny Tiri (Wilms)

Pro:

 • De belangrijkste functie van een zonnetent is natuurlijk zonwering. Het grote voordeel ervan: je ziet de overkapping alleen wanneer jij dat wil. De andere momenten zit je zonnetent helemaal verstopt in een kast tegen de buitengevel.
 • Een zonnetent is makkelijk te besturen. Dankzij het oprolbare systeem bergt je knikarmscherm zich vanzelf helemaal op. Je hebt dus ook geen last van steunpalen die het uitzicht op je tuin belemmeren.
 • Een knikarmscherm beschermt niet alleen jou en je gezin tegen de zon: het blokkeert de zonnestralen die je woning opwarmen. Bovendien stijgt je woning met een zonnetent in waarde.

Contra:

 • Een zonnetent is gevoelig voor weersomstandigheden: zeker bij harde windvlagen moet je een knikarmscherm oprollen. Met een windsensor kan je dit automatisch regelen.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/terras-en-oprit/terrasoverkapping/53745/pro-contra-veranda-of-terrasoverkapping/