livios logo

7 cruciale vragen richting een nieuwe terrasoverkapping

Terrasoverkappingen zitten in de lift. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een overvloed aan keuzemogelijkheden en -combinaties bestaat. We overlopen de belangrijkste vragen die je moet stellen als je systemen vergelijkt. Renson Outdoor vinkt samen met ons de checklist af.

1. Waarvoor gebruik ik mijn terrasoverkapping?

Meteen een belangrijke vraag, want deze bepaalt in grote mate waar je terrasoverkapping komt te staan. Heel vaak kiezen mensen voor een overkapping in aanbouw, omdat ze er ook graag willen eten. Dan is het logisch dat de afstand tot de woning beperkt blijft. Een terrasoverkapping in aanbouw kan ineens ook dienen als zonwering.

Maar ook een vrijstaande terrasoverkapping is een optie, bijvoorbeeld dicht bij een zwembad of op een plaats waar je een maximum aan zonlicht geniet. Zo creëer je een extra tuinkamer met bijvoorbeeld bijpassend loungemeubilair of zelfs een jacuzzi.

2. Hoe profiteer ik optimaal?

Kijk eerst en vooral naar de oriëntatie van je terras. Waar schijnt de zon? En op welk moment? Gaat een lage zon ’s avonds storen? Een terrasoverkapping moet ervoor zorgen dat je meer en langer geniet van je terras, ongeacht het weer.

Op dat vlak is het belangrijk dat je professioneel advies inwint, hetzij bij een gespecialiseerde firma, hetzij bij een tuin- of interieurarchitect. Want een terras wordt meer en meer deel van de architectuur of van je tuinuitwerking.

terrasoverkapping terras LagunePure

"Kijk eerst en vooral goed naar de oriëntatie van je terras. Op welk moment heb ik waar de zon? Gaat een lage zon mij ’s avonds storen?"

Foto Renson
  

terrasoverkapping terras

"Fabrikanten van terrasoverkappingen vandaag bieden vrijwel alle opties aan, van ingebouwde verlichting over verwarming tot zelfs muziek. Om hiervan te genieten, heb je natuurlijk elektriciteit nodig."

Foto Renson
  

3. Welke voorzieningen moet ik vooraf regelen?

Hoe ver wil je gaan in je comfort? Fabrikanten van terrasoverkappingen bieden vrijwel alle opties aan, van ingebouwde verlichting over verwarming tot muziek. Om hiervan te genieten, heb je natuurlijk elektriciteit nodig. Laat desnoods al een wachtbuis leggen als er budgettair nog geen ruimte is om de overkapping meteen te plaatsen.

Bovendien is het dak bij veel huidige modellen elektrisch aangestuurd. Dat geldt alvast voor het hele assortiment bij Renson, of het nu om een dak met lamellen, screens of doeken gaat. Zo kan je spelen met de hoeveelheid daglicht die je binnenhaalt op elk moment van de dag.

4. Hoe groot moet mijn terrasoverkapping worden?

Denk op voorhand na over de grootte van je terrasoverkapping. Zo is 20 m² een gangbaar gemiddeld, al kan drie op drie meter ook gerust.

Zorg alleszins dat je genoeg plaats hebt om nog rond je meubilair te wandelen en dat alles voldoende overdekt is. Maar ook groter kan: Bij Renson gaan de afmetingen tot 6,2 m x 4,5 m, maar je kan gerust verschillende delen aan elkaar koppelen. Kies je voor verwarming, zorg er dan voor dat die overal gelijkmatig verdeeld is, voor een comfortabeler gevoel."

5. Hoe bescherm ik me tegen weer en wind?

De terrasoverkappingen hebben normaal gezien een ingebouwde regenwaterafvoer. Met een regensensor sluit het dak zelfs automatisch als het begint te regenen. Zo blijft ook je tuinmeubilair steeds beschermd. Wil je regenwater recupereren? Dan kan je gerust een afvoerbuis koppelen aan je afvoer. Zoniet, loopt alles gewoon weg via je terras.

Afsluitbare zijkanten vormen dan weer een goede bescherming tegen lage zon, maar ze houden ook wind tegen. Maar je kan simpelweg al heel wat ongemak vermijden door op voorhand zelf op onderzoek te gaan. Bijvoorbeeld door uit te zoeken van waar de wind meestal komt. Zo kan je die zijden uitrusten met één of meerdere zijelementen.

Hou er wel rekening mee dat een terrasoverkapping geen veranda is die compleet wind- en regendicht is. Het is een buitenruimte die je beschermt tegen de zon en dankzij zijelementen en andere opties ook tegen minder goede weersomstandigheden.

batibouw 2016 - umbris

“Zorg ervoor dat je voldoende plaats hebt om nog rond je meubilair te wandelen en dat alles voldoende overdekt is."


© Umbris  

terrasoverkapping Skye_RENSON_302

Terrasoverkappingen hebben normaal gezien een ingebouwde regenwaterafvoer. Met een regensensor sluit het dak zich zelfs automatisch als het begint te regenen.

Foto Renson
  

6. Hoeveel privacy heb ik nodig?

Hou je van veel openheid of wil je inkijk vermijden? We zijn steeds meer op zoek naar privacy. Screens bieden een goede bescherming. Een donkere kleur betekent trouwens niet dat je minder zicht op buiten hebt, integendeel. Je hebt net meer doorkijk dan bij een lichtere screen.

Wil je echt alles visueel toegooien? Ook dat kan. In principe kan je je helemaal afsluiten van de buitenwereld, bijvoorbeeld met schuifpanelen voorzien van kantelbare lamellen of met gordijnen", geeft Femke Heens aan. Zorg dan wel voor de nodige verlichting.

Nog een kleurtip: donkere kleuren verkleinen. Als je een donkere structuur wenst, kies dan een lichte kleur voor het dak. Zo oogt je overkapping visueel ruimer.

7. Wat met mijn bestaand terras?

En wat als je tuin ten slotte helemaal afgewerkt is? Kan je dan nog een terrasoverkapping integreren? Heens stelt gerust: Je kan perfect discreet een overkapping bovenop je terrasbedekking bouwen. Je moet dus niet per se je hele terras opengooien.

Laat je alleszins goed informeren en denk gericht na over wat je zelf wil, nu en in de toekomst. Zo geniet je jarenlang optimaal van je terrasoverkapping.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/terras-en-oprit/terrasoverkapping/7-cruciale-vragen-richting-een-nieuwe-terrasoverkapping/