Wat doet een tuinarchitect?

Ga je met een tuinarchitect in zee of neem je alles voor eigen rekening? De voor- en nadelen op een rijtje.

Zelf doen?

Een handige harry met voldoende plantenkennis kan proberen zijn tuin zelf aan te leggen. Het voordeel is dat je alles volledig zelf onder controle hebt en je bespaart geld. Neem je tijd voor je begint en doe zoveel mogelijk inspiratie op via tuintijdschriften, beurzen, opentuindagen, ... Geduld is een absolute vereiste, want het duurt al snel twee jaar voor een tuin volwassen is. Een tip: zet nieuwe planten niet te dik, want dat werkt verstikkend voor de planten én je portemonnee.

Tuinarchitect inschakelen

Een tuinarchitect kan een absolute meerwaarde betekenen. Hij beschikt over de nodige kennis om een tuinontwerp te maken, rekening houdend met jouw wensen, budget en onderhoudseisen, de bloeitijden van planten, kleurencombinaties en ruimtelijke effecten. Je krijgt alles gepresenteerd op een driedimensionaal beeld van de tuin op verschillende tijdstippen van het jaar. Hierop staan onder meer planten, gazon, terras, eventuele trappen, waterpartijen en afsluitingen. Nog een taak van de tuinarchitect is dat hij de uitvoering goed opvolgt.

Verschil tuinarchitect en tuinaannemer?

In principe geldt er bij tuin(her)aanleg dezelfde rolverdeling als bij gewone architect en aannemer. De architect tekent het plan, de aannemer voert het uit en wordt gecontroleerd door de tuinarchitect. Vaak is de tuinarchitect echter ook tuinaannemer. In dat geval is de klant op zichzelf aangewezen voor controle op de uitvoering van de werken.
Noch tuinaannemer, noch tuinarchitect is een beschermd beroep. Iedereen mag zich zo noemen. Vraag dus zeker naar referenties en controleer of ze een degelijke opleiding genoten hebben.

Tarieven

Tuinarchitecten factureren op verschillende manieren. Zo werken sommigen met vaste tarieven voor bepaalde prestaties (percentages van de aanlegsom, afhankelijk van grootte van de totaalsom en van het terrein). Anderen maken dan weer een offerte op tegen uurloontarief. Nog andere werken met een tarief per plan.

Lees ook:

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media