Breng je tuinbodem op orde voor een ideaal resultaat

In de lente is het tijd om de handen uit de mouwen te steken in de tuin. Zo staan je bloemen en planten er in de zomer weer mooi bij. Aan de basis van elke tuin ligt een goede grond. Maar hoe breng je hem terug in conditie na een lange winterslaap?

Planten zijn afhankelijk van de bodem voor voedingsstoffen, water, zuurstof en steun. Alle elementen in de bodem moeten daarvoor in evenwicht zijn. Een goede luchtige structuur en een voldoende waterreserve is wat een tuinbodem nodig heeft. Als de grond te zandig is, drogen planten snel uit. Een harde bodem is moeilijk te bewerken en het water kan niet voldoende indringen. Een te hoog kleigehalte maakt de grond nat.

Bijna alle bodemproblemen kan je oplossen door extra humus aan de bodem toe te voegen. Bij een goede bodemverbetering is je bodem voor tientallen jaren voorzien van de nodige humus. Bemesting kan gemakkelijk nadat de tuin is aangelegd, vooraf is vooral bodemverbetering met compost van belang. Je kunt beter geen teelaarde laten aanvoeren. Je krijgt dan in je bodem een scherpe grens tussen gezonde teelaarde en je originele bodem.

Oudere planten en bomen wortelen diep en hebben dan weinig voordeel bij je duur aangekochte teelaarde. Bij bodemverbetering meng je periodiek de toplaag in je tuin met compost. Het bodemleven mengt de compost met de diepere bodemlagen. Door regelmatig compost aan te brengen krijg je een volledig verbeterde vruchtbare tuinbodem. Compost is makkelijk te hanteren, milieuvriendelijker en goedkoper dan turf.

Wat is compost?

Compost is het stabiel product dat ontstaat na natuurlijke vertering van organische groenen/ of GFT-resten. Compost bevat hoge gehaltes aan organische stof en voldoende traagwerkende stikstof en fosfor. Bovendien is de compost die gecontroleerd is door de Vlaamse Compostorganisatie (Vlaco) gegarandeerd vrij van onkruidzaden en ziektekiemen. Je hebt de keuze uit groencompost of GFT-compost.

Hoe gebruik je compost?

Omdat het zoutgehalte in compost vrij hoog is voor jonge planten, mag je niet rechtstreeks in zuivere compost planten. Je mengt compost met de toplaag van je bodem of met de grond in je bloembakken. Compost in een dunne laag op de bodem uitspreiden (mulchen) is geen probleem. Dit mulchen vermindert namelijk de onkruidgroei. Afhankelijk van de bestaande beplanting en het bodemtype wordt er best een zware of lichte frees gebruikt om de compost goed te mengen met de grond.

Hoeveel compost gebruik je?

Wees niet te zuinig met compost. Tuinieren put vaak de bodem uit. Je maakt borders schoon, je maait gras, je harkt de bladeren weg, … Telkens neem je voedingsstoffen en organisch materiaal van je bodem weg. Strooi elk najaar een flinke laag grove compost in de borders, rond de bomen, onder de haag en in de moestuin. Compost beschut bovendien je planten tegen de strenge winterkou.

Strooi in het najaar ook een dun laagje fijne compost op je gazon om het beter bestand te maken tegen droogte en gelijkmatiger te doen groeien. Leg je (een deel van) je tuin (op)nieuw aan dan gebruik je 15 tot 40 liter compost per vierkante meter. Deze werk je dan tien tot dertig centimeter diep in. Doe dit een aantal weken voor je gaat inzaaien of aanplanten. Plant je een nieuwe boom of struik, meng dan 20% van het plantputvolume compost bij. Meng de compost goed met de bestaande grond.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media