De juiste verlichting brengt sfeer in de tuin

  • tuinverlichting
    © Willy Reynders

Tuinverlichting onderging de laatste jaren een grondige verandering. Vroeger was de armatuur belangrijker dan het licht zelf, zodat dit zelfs een storend element in de tuin was. Tuinverlichting dient nochtans vooral om bij valavond en ’s nachts zicht te hebben op de tuin en een aangename sfeer te creëren. Door enkele praktische tips zal je oneindig veel plezier hebben van jouw tuinverlichting.

Sfeerverlichting

  • tuinverlichting sfeer tuin
    © Willy Reynders

Sfeerverlichting kan bestaan uit richtbare spots die bedoeld zijn om de maandelijkse verschuiving van de plantenbloei te blijven volgen. Bij sfeerverlichting gaat het om het licht, de armatuur is bijzaak. In juli staat de ene tuinhoek in de kijker, in augustus de andere. In september richt je de spot op de laatbloeier, in de winter zet je de toverhazelaar bij je terras in lichterlaaie. Beschik je over een reeks spots die je afzonderlijk kan bedienen en die je naar verschillende hoeken kan richten, dan kan je ook bij valavond en zelf ‘s nachts nog optimaal genieten van de bloesems, de bessen en de herfstkleuren in de tuin. Ideaal voor mensen die omwille van hun beroepsleven pas tegen het donker thuiskomen en die toch een kijk willen houden op het wisselen van de seizoenen in hun tuin.

Functionele verlichting

Deze soort van verlichting dient om ingangswegen in de voor- en achtertuin te verlichten of trappen en inkom te accentueren. Hiervoor bestaan zowel voorbeelden van klassieke als moderne armaturen waarbij je voor een vorm kiest die past bij de woning en de sfeer van de tuin. Op deze manier kunnen de armaturen het tuinontwerp nog eens extra ondersteunen. Functionele verlichting moet ervoor zorgen dat we niet over de dorpel of het trapje naar de voordeur vallen. Dit kunnen we voorkomen door de functionele verlichting op een tijdklok of een systeem met een bewegingsoog aan te sluiten zodat het licht automatisch aangaat als er iemand lans de sensor loopt. Dit geeft trouwens een veilig gevoel voor jezelf en voor iemand die bij je komt aanbellen.

Nieuwe trends

De wereld van de techniek staat niet stil. Ook in de tuinen zien we telkens weer nieuwe soorten verlichtingen hun licht opsteken. Het gebruik van ledverlichting in tuinen is hiervan een mooi voorbeeld. Hun zeer laag verbruik en het feit dat ze geen warmte afgeven zijn enkele pluspunten. Door hun compacte vorm wordt ledverlichting steeds interessanter en kan het overal toegepast worden. Enkel de aankoopprijs is - in verhouding met de normale gloeilampen - wat aan de hoge kant. Voor wie niet met de verschillende bloemenkleuren wil werken maar toch een variatie aan kleur wil in de tuin, bestaat er ook tuinverlichting die we zelf van kleur kunnen laten veranderen. Dit wordt reeds toegepast in zeer moderne tuinen met special effects.

Een andere trend in de tuin is ledverlichting in combinatie met een herlaadbare accu op zonne-energie. Geen draden in de tuin maar vooral sfeer. Bovendien krijgt je tuin een eigentijdse sfeer met de niet alledaagse armaturen.

In samenwerking met Tuinen Reynders.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media