Groenten en planten kweken in een koude bak

De koude bak of kweekbak kan je in principe het hele jaar gebruiken voor het kweken van allerlei groenten. In de winter is hij ideaal om planten te beschermen tegen de koude. De koude bak komt ook goed van pas om vroeg te zaaien. Daarna kweek je de jonge plantjes verder op in potjes of bakken. Zo neem je alvast een mooie voorsprong in de lente. Je kan er ook alpiene planten en rotsplanten in zaaien en opkweken.

Stap 1: plaatsing

  • Plaats je koude bak op een beschutte plaats naar het zuiden gericht en met een goede, hoge bescherming naar het noorden. Zo ben je zeker van voldoende hoge temperaturen in je kweekbak voor het kiemen en kweken van plantjes.
  • In het voorjaar zijn gewassen of zaaigoed beschut tegen overvloedige regen, wind en nachtvorst. Zorg er wel voor verluchting vanaf april/mei om te voorkomen dat het in de bak te heet wordt waardoor de plantjes kunnen verbranden.

Stap 2: buiten in de zomer

  • Zet de plantjes in de zomer buiten in volle grond of in potten.

Stap 3: herfst en winter

  • In de herfst kan je de koude bak gebruiken om de zomer nog wat langer te laten duren. Zo kan je er zelfs nog herfstkropsla in telen wat in de buitenlucht doorgaans niet meer lukt.
  • Gebruik de kweekbak in de winter om vorstbestendige gewassen te telen zoals veldsla. Dek de bak 's nachts eventueel af met speciale matten om de warmte vast te houden. Je kan je bak ook extra isoleren met platen van piepschuim.
  • Maak de bak hoog genoeg zodat de planten voldoende ruimte hebben om door te groeien.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media