Moestuin voor dummies

Stijgende voedselprijzen, elke dag verse en ecologische groenten, tot rust komen in de tuin. Stuk voor stuk redenen om een moestuintje aan te leggen. Geen grote tuin? Ook dan zijn er tal van oplossingen. Jo Degens van tuincentrum Horta in Zonhoven geeft enkele praktische tips.

Bezint eer je begint

 • HORTA JO DEGENS
  © Horta

Een moestuin aanleggen doe je niet onbezonnen. Informeer je op voorhand over welk type grond je hebt. “Verschillende leveranciers van meststoffen bieden hiervoor testkits aan. Op basis van een staalafname van jouw grond maken ze een verslag op. Deze test kost je 7 à 10 euro. Wie een grote oppervlakte wil laten onderzoeken, stuurt beter een staal op naar de bodemkundige dienst. Zij bezorgen je een gedetailleerde lijst en specifiek bemestingsadvies. Voor deze test betaal je 70 à 80 euro.” In de klus ‘Grond verbeteren’ vind je een uitgebreid stappenplan om een ideale bodem te krijgen.

Grondplan

 • moestuin
  © Horta

Leg je voor de eerste keer een moestuin aan, teken dan op voorhand nauwkeurig een grondplan uit. Geef hierop aan hoe groot de moestuin wordt, hoeveel perkjes of paden je aanlegt en welke groenten je op welke plaats wilt. Hou ook rekening met wisselteelt. Bij voorkeur verdeel je de moestuin in meerdere perkjes met dezelfde afmetingen. Om de grond niet uit te putten en vruchtbaar te houden, verschuif je elk jaar een perkje op met dezelfde groente.

Let op, je kan een moestuin niet eender waar in de tuin aanleggen. “Je moet zorgen voor een vlakke, beschutte plek die in alle seizoenen voldoende zonlicht krijgt”, adviseert Jo. “Per dag is minstens 6 à 8 uur zonlicht nodig.” Bij voorkeur ligt de moestuin ook dicht bij de keuken en in de buurt van een kraantje of wateraansluiting. Houd ook rekening met bomen en struiken in de buurt van je moestuin. Die kunnen zodanig groeien dat ze de moestuin gaan overschaduwen.

Eenvoudig beginnen

 • potgrond
  © Horta

Als beginner kies je best voor ‘makkelijke’ groenten, zoals sla, rucola, boontjes, uien, radijzen, paprika’s, pompoenen en erwten. Deze groenten zijn gemakkelijk te telen en bovendien snelle groeiers. Welke groente je ook teelt, je er op voorhand over informeren is erg belangrijk. Je zou van elke groente moeten weten wanneer je ze moet zaaien, hoe ze groeit, hoe je ze moet onderhouden en oogsten en welke ziektes veelvoorkomend zijn. Op basis van deze informatie kan je een zaaiplan opstellen.

Wanneer zaaien?

"Naargelang de weersomstandigheden kan je al in februari de tuin klaarmaken voor onder andere ajuin en sjalotten. En vanaf maart kan je beginnen met zaaien. Je kan groenten zowel planten als zaaien. Met zaaien in volle grond wacht je best tot begin april. In een serre kan dat al vanaf februari.”

Onderhoud

Een moestuin vergt wekelijks onderhoud. Vanaf 12°C begint onkruid te kiemen. Vooral wieden is dan aangewezen. Onmisbaar gereedschap voor de moestuin? “Met een paar handschoenen, een hark, een gieter, een schoffel en een plantenschopje ben je goed uitgerust.”

Eigen kweek op 1 m²

 • moestuinbak
  © Horta

Jo Degens merkt op dat er de laatste jaren opvallend meer interesse is voor moes- en kruidentuintjes bij jonge koppels en gezinnen. Vooral sla, radijsjes, kruiden, kerstomaatjes, pepers, rucola en vergeten groenten doen het goed.

“Voor startende tuiniers en voor mensen met een kleine tuin of terras is de vierkantemetertuin ideaal”, zegt Jo. “In Nederland kennen ze de moestuinbak al veel langer en nu begint die ook bij ons ingang te vinden.” Het gaat om een gebruiksvriendelijk houten zelfbouwpakket met 16 perkjes van 30x30 cm waarin je kan zaaien en planten. Voor het bouwpakket betaal je 25 euro. Wanneer je geen terras of tuin hebt, kan je kruiden en sla ook telen in langwerpige bloembakken.

Ook voor kinderen is een moestuin een ideale kennismaking met de natuur. Ze kunnen allerlei kleine klusjes helpen uitvoeren en beleven er veel plezier aan. “Leuk voor kinderen is zeker een snoepjeshaag met kleinfruit zoals rode bessen, braambessen en frambozen.”

3 praktische tips voor beginners

 1. Zorg voor een goede bodemvoorbereiding
 2. Geef voldoende water
 3. Bemest regelmatig

Meer info over moestuinen vind je in de klus Moestuin aanleggen, over kruidentuinen in de klus Kruidentuin aanleggen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media