Geloof het of niet: deze groenten kweken we het liefst

Van uit de kluiten gewassen serres tot enkele plantjes op dakterrassen en balkons. Zelf groenten kweken is weer helemaal in! En terecht, niet alleen weet je perfect vanwaar je groenten komen, het is ook gewoon fun. Vijf groenten steken er met kop en schouders bovenuit als absolute favoriet.

 • moestuin
  © Getty Images
 • andijvie
  © Getty Images
 • rode biet
  © Getty Images

Niks leuker dan na enkele weken wachten te kokerellen met je zelfgekweekte groentjes. Welke groenten we het liefst bereiden in ons land? Dat vroegen we aan Lieven David van Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. En hij merkt een duidelijke top vijf op van de meest verkochte kweekgroenten:

 1. Andijvie
 2. Rode biet
 3. Courgette
 4. Komkommer
 5. Kool

Vanwaar het succes van deze groenten?

“Eerlijk gezegd, verbaast het succes van andijvie ons”, vertelt Lieven David. “Wel zijn het allemaal vrij gemakkelijk te kweken gewassen. Dat zou deze top vijf kunnen verklaren.”

Wat heb je nodig?

“Al deze groenten hebben ongeveer dezelfde bemestingsbehoefte”, legt Lieven uit. “Als je een bedje van een vierkante meter hebt, strooi je daar een emmer compost over uit. Je moet dit gewoon als laagje spreiden, en dus niet onderspitten. De regenwormen werken de voedingsstoffen wel in. Deze hoeveelheid compost bevat genoeg voeding voor het hele jaar.”

De opbrengst?

“Je kan op die vierkante meter 1 courgetteplant of 1 komkommerplant planten, 33 rode bieten zaaien, 8 andijvieplanten of 5 koolplanten planten. Of natuurlijk een combinatie van een paar van die gewassen.”

TIP: In een pot van 10 liter kun je ook courgette en komkommer kweken. Potten van 5 liter zijn alleen geschikt voor andijvie, bieten of één kool.

Budget

Per pakje zaad moet je volgens Lieven rekenen op een drietal euro. “De meeste pakjes bevatten genoeg zaad en zijn kiemkrachtig genoeg voor twee of drie jaar.” Reken je winst uit!

Wanneer zaaien?

Hoe zit het dan met de verschillende teeltwijzen en -data van deze groenten? En hoeveel ruimte nemen ze in? Dat vind je eenvoudig uitgelegd in dit schema van Velt.

Meer weten over moestuinieren? Lees zeker ook eens deze artikels:

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media