livios logo

5 tips voor een onderhoudsvriendelijke ecotuin

Afgelopen weekend vonden de Velt Ecotuindagen plaats. Velt is de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Een ecotuin legt de nadruk op de biodiversiteit in een levende tuin, waar meer dan enkel een strak onderhouden gazon ligt. Extra voordeel: een ecologische tuin vereist veel minder onderhoud. Maar hoe begin je eraan? We stelden de vraag aan Velt-directeur Jan Vannoppen. Hier lees je zijn vijf tips.

1. Observeer

Voor je erin vliegt, doe je er goed aan om je tuin eerst te leren kennen. Heb je een zand- of kleibodem? Is de bodem vochtig of droog? Op welke plaatsen heb je veel zon, en waar is er vooral schaduw? Vaak zie je mensen die bijvoorbeeld op een schaduwplek toch gras willen zaaien. In de schaduw is het vochtig, dus kan je er zeker van zijn dat mos er zal overheersen. ‘De juiste plant op de juiste plaats’ is de sleutel tot een robuuste, diverse tuin.

2. Geef je tuin niet te veel water

Planten die water nodig hebben, sturen hun wortels erop uit. Door ze niet te veel water te geven, worden je planten minder afhankelijk van regelmatige bewatering. Een mooi voorbeeld uit de moestuin zijn tomaten: die geef je eenmaal water nadat ze geplant zijn, en daarna twee weken niks meer. De tomaten zijn veel resistenter tegen droogte omdat hun wortels veel verder reiken. Je verspilt geen water én je hebt minder onderhoud. Gebruik daarnaast bodembedekking zoals mulch tussen de planten. Daarmee verdampt het vocht minder snel uit de grond.

3. Maak laagjes

Met verschillende beplantingslagen in de tuin maak je optimaal gebruik van de verticale ruimte: een belangrijke voorwaarde voor biodiversiteit. Combineer een gazon met kruiden, struiken en, als daar plaats voor is, ook een paar bomen.

Tuin boom planten kind gezin

Voor je erin vliegt, doe je er goed aan om je tuin eerst te leren kennen.


© Getty Images  

Tuin boom appels plukken

Geef je planten niet te veel water: zo worden ze minder afhankelijk van regelmatige bewatering.


© Getty Images  

Tuin druiven buren

Met verschillende beplantingslagen in de tuin maak je optimaal gebruik van de verticale ruimte.


© Getty Images  

4. Wees geduldig

Een mooie ecotuin bekom je alleen met het nodige geduld. Geef de natuur tijd om een evenwicht te vinden, zonder meteen in te grijpen. Heb je in het eerste jaar slakken in de tuin? Wacht rustig af en het jaar nadien krijgen ze een natuurlijke vijand. Zo herstelt het evenwicht in de tuin zich vanzelf.

5. Netwerk rond tuinieren

Als je werk wil maken van een ecologische tuin, dan zijn er heel wat gelijkgezinden om mee te delen. Zo kan je via Velt deelnemen aan een groepsaankoop van bio bloembollen. Daarmee kan je bloemen als tulpen of narcissen wat meer laten verwilderen, en je hebt er jarenlang plezier van.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinaanleg/5-tips-voor-een-onderhoudsvriendelijke-ecotuin/