Leestip: Kweek handig hapklare groenten en kruiden voor elke gelegenheid

Sinds de coronacrisis is een eigen moestuin weer populairder dan ooit. Tuinexperts Marc Verachtert en Bart Verelst konden de publicatie van hun Zakboek voor de hapklare moestuin dan ook niet beter hebben getimed. In hun nieuwe boek vind je handige tips en leuke weetjes om je eigen groenten en kruiden hapklaar te kweken. Bovendien mag Livios twee exemplaren weggeven, dus waag je kans!

Niets zo lekker als groenten en kruiden van eigen kweek. En samen met de lente breekt ook het ideale moment aan om je moestuin weer onder handen te nemen. Het devies van Marc Verachtert en Bart Verelst? Kweek je groenten en kruiden hapklaar, ga voor plukvers op maat van je gezin of het etentje dat je in gedachten hebt en hou in je zaaiplannen altijd één oog op je agenda. Zo ben je perfect voorbereid op iedere familiebarbecue en die cocktailavond met je vrienden waar je zo naar uitkijkt.

Lap de regels aan je laars

En blijkbaar is dat zelfs niet zo moeilijk. Voor alle groenten en kruiden die aan bod komen, krijg je de zaai-, plant- en oogsttijdstippen mee, maar ook advies rond ideale beginnersgroenten en tips om je planten zo te verzorgen dat je het beste resultaat en de fijnste smaak bereikt. Onderaan volgt telkens een leuk, verwonderend weetje dat je zelf kan verdervertellen als je je creaties van eigen kweek serveert. De belangrijkste raad die Marc en Bart je meegeven? Lap de regels aan je laars. Op afstand en in rijtjes zaaien en planten is niet nodig, want in potten, bakken en zelfs borders mag het allemaal wat dichter bij elkaar staan dan in volle grond. Groenten en kruiden planten, kan je haast overal.

Getest: van snijbloemen tot botanical gins

Alle tips en adviezen die ze jou geven, hebben Marc en Bart natuurlijk eerst allemaal zelf getest. Ze putten daarvoor uit hun eigen ervaring en tuinierden elk op hun favoriete manier. Bart deed dat deels in functie van zijn jonge gezin. Hij gaf daarbij aandacht aan alles wat kleine kinderen kunnen smaken, maar ook aan eetbare bloemen die hij verwerkt in botanical gins. Marc gaat dan weer voor de combinatie van groenten met snijbloemen. Hij zaait en plant meer dan hij oogst en laat de groenten verder doorgroeien tot ze in bloei staan. Dat levert hem niet alleen mooie snijbloemen op, hij trekt zo in een klap ook bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan.

Ook klimaatvriendelijk

Marc en Bart zijn niet aan hun proefstuk toe. In de lente van 2020 publiceerden ze het Zakboek voor de Klimaattuin, een handige leidraad waarmee je tuin zelfs tijdens extreem hete en droge zomers toch een groene oase blijft. Enkele van de maatregelen die ze daarin aanraden, zijn schaduwbomen planten en groene gevels en plantenluifels installeren. Zo werkt je tuin als een airco en is het er nooit te warm om te zitten en relaxen. Meer tips om je tuin klimaatvriendelijk in te richten, vind je hier.

Zakboek voor de Hapklare moestuin

  • Verkrijgbaar vanaf 4 maart 2021
  • Aantal pagina’s: 176
  • Prijs: 19,99 euro
  • ISBN 978 94 014 7430 6  
  • Uitgeverij: Lannoo

Waag je kans!

Goed nieuws: Livios mag twee exemplaren van het Zakboek voor de hapklare moestuin wegschenken. Beantwoord de wedstrijd- en schiftingsvraag en waag je kans!

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media