Binnenkijken: een onderhoudsvriendelijke tuin met moderne accenten

De eigenaars van deze woning in Vosselaar wouden een groene, maar vooral onderhoudsvriendelijke tuin waar ze volledig tot rust konden komen. Tuinaannemer Roeland Vranckx maakte voor hen een sober ontwerp met gevarieerde beplanting en alle ruimte om op adem te komen.

Groene zijtuin

Aan de linkerkant van de woning loopt een klinkerpad naar achter met daarlangs verschillende soorten beplanting in groentinten. Halverwege plaatste Roeland een tuinbank omgeven door wintergroene taxus. In dit hoekje kunnen de bewoners tot rust komen in de schaduw van de notenboom. Tegenover de tuinbank klatert een borrelsteen tussen de kiezels.

Tuinhuis

Als je het klinkerpad volgt, kom je bij het houten tuinhuis dat gemaakt werd door een schrijnwerker. Die zorgde ook voor de brede houten boog die de tuin overspant. Tussen de pilaren van deze boog zouden de bewoners een hangmat kunnen hangen, zodat ze kunnen wegdromen onder de wolken.

Minimale hoogteverschillen

In de achtertuin was er oorspronkelijk een hoogteverschil. Dat ving Roeland op door te werken op twee niveaus. In de plaats van het grote grasperk waar de bewoners veel onderhoud aan hadden, kwamen er brede stroken kunstgras die je nauwelijks van een echt gazon kan onderscheiden. De bewoners houden van kamperen en vinden het kunstgras dan ook de ideale plek om hun tent te laten drogen.

Gezellige zithoeken

Aan de woning zelf maakte Roeland een zithoek met daarrond lage siergrassen en zomerbloeiers. Achteraan langs de houten boog creëerde hij een tweede zithoek met een ronde picknicktafel waar de bewoners gezellig kunnen tafelen. Lage en hoge beplanting wisselen elkaar hier af en zorgen voor een huiselijke rust. De hogere siergrassen staan in plantenbakken die verborgen zijn tussen de lage beplanting. Tot slot staan er in de tuin nog enkele opvallende bomen als blikvanger.

Met dank aan: Tuinaannemer.be

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media