livios logo

Deze waterdoorlatende zitbank maakt je omgeving extra groen

Een bloembak die regenwater opslaat en waar je ook even op kan uitblazen? Maak kennis met de ecologische zitbank Waterbench: een samenwerking tussen ontwerpster Barbara Standaert en betonbedrijf Ebema. Het innovatieve project kaapte de publieksprijs weg op de prestigieuze Henry van de Velde Gold Awards in Brussel.

Water en voedingsstoffen

Hoe de Waterbench precies werkt? Omdat het zitgedeelte uit waterdoorlatend beton bestaat, sijpelt regen- en ander water er gewoon doorheen. Een waterreservoir van waterdicht beton vangt en slaat het regenwater op. Zo halen de plantjes in de bloembak er hun water en voedingsstoffen uit, zelfs als het niet langer regent. Het reservoir kan tot 350 liter water opslaan. Droog weer? Dan kan je ook zelf water bijvullen.

Foto Ebema
© Dagmar Heymans (MOVITO)  

Foto Ebema
© Dagmar Heymans (MOVITO)  

Foto Ebema
© Dagmar Heymans (MOVITO)  

Foto Ebema
© Dagmar Heymans (MOVITO)  

Meer groen

Het effect van de Waterbench? Minder wateroverlast in de stad en minder regenwater dat naar de riolering afvloeit. Bovendien heeft de Waterbench een verkoelend effect, vergt hij amper onderhoud en is hij makkelijk te installeren. Dankzij het waterdoorlatende beton kan je ook altijd op een droge zitplaats rekenen, zelfs als het pas heeft geregend. De planten zorgen dan weer voor wat extra groen in het centrum van de stad of in je eigen tuin.

Meer info: www.ebema.be


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinaanleg/deze-waterdoorlatende-zitbank-maakt-je-omgeving-extra-groen/