livios logo

Potgrond kiezen

Bloemen en planten gedijen alleen in goede grond. In deze klus lees je onder meer hoe je geraniums nog mooier kan doen bloeien en welke voedingsbodem rododendrons het liefst hebben. Kortom, waarop moet je letten bij de aankoop van bloemengrond?

Stap1: welke planten?

7701 Potgrond kiezen


  

  • Bloemengrond is complexer dan je zou denken. Stel je vooraf dan ook goed de vraag voor welke bloemen of planten hij dienst moet doen.

Tuingrond

De in zakken verpakte tuingrond bevat weinig meststoffen en is vooral bedoeld om borders op te hogen. Hij heeft een zuurtegraad (pH-waarde) van 5,5 tot 6,5.

Universele potgrond

Tuinturf, compost, klei, kalk, turfstrooisel en zand zijn de voornaamste bestanddelen van deze potgrond, die voor het grootste deel van de binnen- en buitenplanten en bloemen geschikt is. Potgrond wordt vaak verrijkt met kort- of langwerkende meststoffen en sporenelementen. Een standaardmengsel bevat meststoffen die tot 6 weken meegaan. Bij een traagwerkende of multicote potgrond moet je de eerste zes tot negen maanden geen meststoffen toedienen. Ook hier schommelt de pH-waarde tussen 5,5 en 6,5.

Zure potgrond, heidegrond of tuinturf

Zuurminnende planten als rododendron, azalea, heide, hortensia, camelia zijn niet tevreden met klassieke potgrond. Hiervoor koop je speciale heidegrond of tuinturf met een pH-waarde van 4. Een kenmerk van deze potgrond is dat hij gemakkelijk water vasthoudt.

Geraniumgrond

Potgrond voor geraniums, petunia’s, fuchsia’s en andere perkplanten vragen een mengsel dat meststoffen bevat en een pH-waarde van 5,5 heeft. De toevoeging van klei maakt dat de grond minder snel uitdroogt en dat de voedingsstoffen beter vastgehouden worden.

Zaai- en stekgrond

De ingrediënten voor zaai- en stekgrond zijn tuingrond en zand of perliet. Aan dit mengsel is geen mest toegevoegd om te voorkomen dat de jonge planten in het begin te snel gaan groeien.

Kokosturf

Bestaat onder meer uit het verwerkte afval van kokosnoten. Deze grondsoort houdt het water heel goed vast. Vooral kamerplanten en kuipplanten zijn fans van kokospotgrond.

Andere speciale mengsels

In tuincentra vind je tegenwoordig veel speciale potgrondmengsels voor buxus, rotsplanten, cactussen, bonsais, orchideeën… Deze zijn handig, maar niet noodzakelijk. Hun samenstelling is beter afgesteld op de specifieke behoeften van de plant. Zo vraagt een buxus extra kalk, cactussen minder meststoffen maar wel meer zand of zelfs lava, orchideeën houden van een mengsel dat grover van structuur is, vijverplanten vragen extra zand en klei en minder voedingsstoffen.

Stap 2: let op de kwaliteit

7701 Potgrond kiezen


  

  • Let er bij de aankoop van potgrond op dat de zakken niet doornat zijn of enorm vast aanvoelen. Als dit wel het geval is, is de gebruikte turf mogelijk van mindere kwaliteit.
  • Nog een tip: hoe lichter de zak, hoe luchtiger en beter de turf.
  • Sinds enkele jaren reikt de Belgische Potgrond Federatie een keurmerk uit dat garandeert dat de grond aan de wettelijke vereisten beantwoordt. Zakken met dit teken staan garant voor de nodige kwaliteit.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinaanleg/potgrond-kiezen/